05326745495
bilgi@tezimiduzenle.com

RTE Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme - SPSS Veri Analizi - Tez Yazım Kılavuzuna Göre Düzenleme

Bu kılavuz, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrencilerin tez yazımında belirli bir standart oluşturmak amacıyla ve olabildiğince sade biçimde hazırlanmıştır. İlgili öğrencilerin bu kılavuzu dikkatle okuyup, tezlerini burada yazılan kurallara göre hazırlamaları gerekmektedir. Karşılaşılan problemler ve doğabilecek aksaklıklar karşısında kılavuz tekrar gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

Belirtilen yazım kurallarına uygun olarak hazırlanan tezler yüksek lisans için 5 (beş) nüsha, doktora için 7 (yedi) nüsha olarak üzerinde danışmanının onayı bulunan matbu dilekçe, yüksek lisans notlarını gösterir belge (transkript) enstitüye teslim edilmelidir. Bu tez nüshaları, Jüri üyelerine gönderilmek üzere kullanılır.

Savunması yapılan tezler, gerekli değişiklikler yapılıp jüri üyeleri tarafından imzalanmış son haliyle, yüksek lisans için en az 6 (altı) nüsha ve doktora için en az 8 (sekiz) nüsha karton kapaklı cilt olarak Enstitüye teslim edilmelidir. Karton kapaklar Üniversitemiz Basımevi ve Matbaa Müdürlüğünden temin edilir. Son halleri teslim edilen tezlerin üç tanesi; Anabilim dalı, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Kütüphane tarafından arşivlenir, diğerleri jüri üyelerine (asıl üyelere) verilir.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kuralları

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne teslim edilecek tezlerde uyulması gereken yazım kuralları ve tezin fiziki formatı aşağıda belirtilmiştir.

Yazım Dili:

Tez, kolay anlaşılır ve akıcı bir dille, Türkçe yazım kurallarına uygun olarak yazılmalıdır. Çalışmada anlatılmak istenilen net olarak ifade edilmeli, uzun ve karışık cümlelerden kaçınılmalıdır. Cümleler sade, açık ve uyumlu olmalı, sözcükler iyi seçilmelidir. Cümleler ve paragraflar arasında bağlantı iyi yapılmalı, konu dışı ifadelerle bu bağlantı koparılmamalı ve bölümden bölüme geçişlerde gerekli bağlantıların kurulmasına özen gösterilmeli, tekrarlamalardan kaçınılmalıdır. Türkçeye yerleşmemiş yabancı sözcüklere fazla yer verilmemelidir. İyelik ifade eden sözcüklerin (yaptım, gördüm, buldum, çalışmamızda, araştırmamızda, bilim dalımızda, vb.) kullanımından kaçınılmalıdır. Bunların yerine üçüncü şahıs ve edilgenlik ifade eden sözcükler (yapıldı, görüldü, bulundu, çalışmada, araştırmada, bilim dalında, vb.) tercih edilmelidir.

Kullanılacak Kağıt ve Çoğaltma:

Tezler A4 formunda (210×297 mm) beyaz kâğıdın (80 g/m2) sadece bir yüzüne yazılır. Yazım için sadece siyah renk kullanılmalıdır. Çoğaltma fotokopi ile aynı nitelikteki beyaz kâğıda yapılmalıdır. Çıktılar lazer ya da mürekkep püskürtmeli yazıcılardan alınmalıdır. Daktilo veya nokta vuruşlu yazıcı çıktıları kabul edilmez.

Yazı Özellikleri:

Tezler bilgisayar ortamında ve “Times New Roman” yazı karakteri kullanılarak yazılmalıdır. Gerekli olan yerlerde italik veya koyu yazı karakteri kullanılabilir. Bir kelimeye ya da cümleye yapılacak vurgu ve yabancı kelimelerin yazımı altını çizerek veya koyu harfle değil italik olarak yazılmalıdır. Bunun dışındaki yazı biçimleri kullanılmamalıdır.

Tezin tümünde yazı karakteri 12 (on iki) punto olmalıdır. Ancak zorunlu hallerde tablo ve şekillerde yazılar 10 (on) puntodan küçük olmamak koşulu ile daha küçük puntoda yazılabilir. Yazımda kelime aralarında ve noktalama işaretlerinden sonra 1 (bir) karakter boşluk bırakılarak yazıma devam edilmelidir. Metin vurgulama gibi özel amaçlar dışında dik ve normal harflerle yazılmalıdır.

Sayfa Düzeni ve Yazım Biçimi:

Yazımda, TEZİN TAMAMINDA her sayfanın sol kenarından 3,5 cm, üst kenarından 3 cm, sağ kenarından 2,5 cm ve alt kenarından sayfa numarasının üst kısmına kadar 2,5 cm boşluk bırakıldıktan sonra kalan yer yazım alanı olarak kullanılır. Sayfa numarasının üstü ile metin arasında 0,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Yazılar bu alanın dışına çıkmamalıdır. Başlık veya alt başlıklardan önce ve sonra 1,5 satır aralıklı bir boşluk verilmelidir.

NOT: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzuna ve Tez Yazım Kuralları Şablonuna Aşağıdaki Linkten Ulaşabilirsiniz.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara