05326745495
bilgi@tezimiduzenle.com

Muş Alparslan Üniversitesi F.B.E Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme - SPSS Veri Analizi - Tez Yazım Kılavuzuna Göre Düzenleme

Bu kılavuzun amacı, Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı anabilim dallarında lisansüstü tezlerinin hazırlanmasında uyulacak kuralların tanıtılmasıdır. Lisansüstü tezi hazırlayan öğrencilerin, bu kılavuzda verilen biçim ve içerik ile ilgili kurallara uymaları zorunludur.

TEZ YAZIM SÜRECİNDE YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

Tezler, Tez Yazım Kılavuzu’na uygun şekilde hazırlanmalıdır. Tezin ciltlenmemiş bir kopyası savunma sınavından önce, enstitüye verilerek ilk kontrol yaptırılmalıdır. Tez savunma sınavından sonra jüri üyelerinin belirlediği düzeltmeler tamamlanmalıdır. Bu durumdaki tezin bir kopyası ciltlenmemiş halde enstitüye teslim edilerek son kontrol yaptırılmalıdır (Son Kontrol işlemi tezlerde hata kalmayıncaya kadar devam eden bir süreçtir). Enstitüden ilişik kesme belgesi almadan önce son kontrolü yapılmış tezin 2 adedi ciltlenerek enstitüye teslim edilmelidir. Ayrıca, birer adet tez ciltlendikten sonra jüri üyelerine verilmelidir. Tezin tamamının pdf dosyası şeklinde hazırlanmış iki adet CD’si enstitüye teslim edilmelidir. Bu CD’lerde tezin tamamının yanı sıra Özet ve Abstract kısımları ayrıca pdf dosyası şeklinde yer almalıdır. Tez savunmasında başarılı olan tezler savunma tarihinden itibaren bir ay içerisinde yukarıdaki işlemler tamamlanarak ciltlenmiş hali ve CD’ler ile enstitüye teslim edilmelidir. Tez tamamlama süreci bittikten sonra üzerinde referans numarası olan “Tez Veri Giriş Formu” http://tez2.yok.gov.tr/ adresinden indirilerek doldurulup, imzalandıktan sonra iki adet fotokopisi ile birlikte enstitüye teslim edilmelidir.

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

TEZ YAZIM KILAVUZU VE KURALLARI

Tez yazımında kullanılacak kâğıtlar A4 boyutunda (210 x 297 mm) ve en az 80 g/m2 birinci hamur beyaz kâğıt olmalıdır.

Tezler, bilgisayar ortamında Word programları ile hazırlanmalıdır. Tez çıktıları lazer yazıcıdan alınmalı ve fotokopi olmamalıdır. Yazımda noktalama işaretlerinden sonra bir karakter boşluk bırakılmalıdır. Latince kelimeler italik yazılmalıdır. Tezdeki bütün başlıklar 12 punto ve kalın olarak yazılmalıdır. Metindeki yazı büyüklüğü; Giriş, Kaynak Özetleri, Materyal ve Metot, Bulgular ve Tartışma, Sonuç ve Öneriler bölümlerinde 12 punto, diğer bölümlerde 11 punto olmalıdır. Çizelge ve formüllerde gerekli hallerde 8 puntodan az olmamak şartıyla daha küçük punto ile yazılabilir. Yazı tipi olarak Times New Roman kullanılmalıdır.

Tezin kapakları hariç tüm bölümlerinin sayfa kenar boşlukları, sol 4 cm, alt 2.5 cm, üst 3 cm ve sağ 2 cm olmalıdır. Belirlenen metin bloğu çerçevesi dışına taşmamalıdır. Tezin tüm bölümlerinde kâğıdın tek tarafı kullanılmalıdır. Ana bölümler, yeni bir sayfada başlamalıdır.

Bütün başlıklar sola yaslı ve paragraf başları sol boşluktan 1 Tab (1.25 cm) içeriden başlamalıdır. Sağ kenarda ise, tüm satırlar çerçeve içerisinde aynı hizada bitirilmelidir. Yazılan metin iki yana yaslı olmalıdır.

Tez, kolay anlaşılır akıcı bir dille ve günümüz Türkçesi ile yazım kurallarına uygun olarak yazılmalıdır. Anlatım üçüncü şahıs ağzından yapılmalı, tümceler kısa ve özlü olmalıdır.

Tezin ana metninin yazımında 1.5 satır aralığı kullanılmalıdır. Şekillerin ve çizelgelerin açıklamalarında, çizelgelerdeki metinlerde ve dipnotlarda 1 satır aralığı kullanılmalıdır. Eşitliklerin yazımında ise, yazının niteliğine göre en fazla 2 satır aralığına kadar uygun olanı tercih edilebilir.

İçindekiler, Özet, Abstract, Çizelge Listesi, Şekil Listesi, Kısaltma ve Simgeler, Kaynaklar, Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma ve Sonuç gibi ana başlıklar, bölüm başlıkları ve bütün alt bölüm başlıkları öncesinde 12 nk sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır.

Metin kısmı ise, paragraftan hem önce hem sonra 6 nk boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Sayfa numaraları sayfa altında orta kısma yazılmalı, iç kapak ve onay sayfası dışında tüm sayfalar numaralandırılmalıdır. Giriş kısmına kadar olan tez ön bölümleri, “i, ii, iii, iv, v, vi, …” şeklinde küçük harf Romen rakamları ile Giriş bölümü ile başlayan tez metni ise son sayfaya kadar “1, 2, 3, …” şeklinde numaralandırılmalıdır. Sayfa numaralarının önünde ve arkasında herhangi bir karakter kullanılmamalıdır.

Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara