05326745495
bilgi@tezimiduzenle.com

Nevşehir Üniversitesi F.B.E Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme - SPSS Veri Analizi - Tez Yazım Kılavuzuna Göre Düzenleme

Bu kılavuz Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı ana bilim dallarında hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerinde bilimsel sunum ilkelerine uygun standardı sağlayabilmek amacı ile hazırlanmıştır. Yüksek lisans ve doktora dereceleri için hazırlanan tezler, orijinal bir araştırmayı düzenli ve bilimsel bir bütünlük içinde sunan eserlerdir. Her araştırma, ilgili ana bilim dalının, bilimsel kriter ve standartlarını karşılayacak şekilde yürütülür ve tamamlanan çalışma Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nün standartlarına uygun şekilde sunulur. Tezlerin hazırlanmasında bu tez yazım kılavuzunda belirtilen tüm ilkelere uyulmak zorundadır.

GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI

Tezler, A4 standardında (21 cm x 29,5 cm) en az 70, en çok 100 gram birinci hamur beyaz kağıda basılmalıdır ve kopyalar net ve okunaklı olmalıdır.

Tezler bilgisayarda ortamında Word veya Latex yazılımlar kullanılarak yazılmalı ve kağıdın yalnızca tek yüzüne basılmalıdır. Yazı tipi Times New Roman seçilmelidir. Metinde kullanılacak harf standart ve on iki (12) punto olmalıdır. Geniş ve uzun çizelgelerin tek sayfaya sığdırılması istendiğinde harf boyutu 8 puntoya kadar düşürülebilir. Yazımda her tür noktalama işaretinden sonra bir karakterlik boşluk bırakılmalıdır.

Bitki ve hayvanların Latince isimlerinin yazımında ilgili bilim dalındaki adlandırma kodları esas alınır.

Sayfanın üst kenarında 3,5 cm, sol kenarından 4 cm, alt ve sağ kenarlarında ise 2 cm boşluk bırakılmalıdır. Tez yazımında bütün satırlar sol kenar boşluğun bitiminden, paragraf girintisi olmadan başlamalıdır. Tüm satırlar iki tarafa yaslanmalı, metinde heceleme yapılmamalıdır.

Ana metin ve kaynaklar listesinin yazımında satır aralığı 1,5; şekil, tablo, resim ve harita açıklamaları ile alıntılar ve dipnotların yazımında 1 olmalıdır. Bölüm başlıkları ile alt başlıklar arasında ve bunları izleyen paragraflar arasında 1,5 tam aralık boşluk bırakılmalıdır. Metin içerisindeki paragraflar arasında da 1,5 tam aralık boşluk olmalıdır. Paragraflar iki yana yaslanmış olarak ayarlanmalıdır. Ekler kısmında sunulan bilgilerde gerekli durumlarda (program kodları vb.) harf boyutu on (10) punto, satır aralığı 1 tam aralık seçilebilir. Ana bölümlerin yazımına daima yeni bir sayfadan başlanmalıdır.

Sayfa numaraları kağıdın alt kenarlarından 1,5 cm yukarıda ve ortalanmış olmalı, sayfa numaralarının tümü metin yazısı ile aynı karakter ve boyutta olmalıdır.

Dış kapak ve iç kapak dışında tezin tüm sayfaları numaralandırılmalıdır. İç kapağın ardından gelen onay sayfasından başlanarak tezin metin bölümüne kadar sayfalar aralıksız olarak Romen rakamları (i, ii, iii, iv, v, vi, …) kullanılarak numaralandırılır.

Giriş bölümü ile başlayan tez ana metni “kaynaklar” ve “ekler” sayfaları ile diğerlerini kapsayacak şekilde, sonuna kadar, 1, 2, 3… rakamları kullanılarak numaralandırılmalıdır. Numaralama işlemi şekil, resim, şema. vb. sayfaları atlamadan aralıksız olarak sürdürülmelidir.

Yukarıda belirtilen kurallar, Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünün belirtmiş olduğu tez yazım kurallarının bire bir aynısıdır. Tez yazım Kılavuzuna ve Örnek Tez Şablonuna Aşağıda Yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara