İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimlere Enstitüsü’ne teslim edilecek Yüksek Lisans tez-proje ve Doktora tezleri bu kılavuzda belirtilen esaslara uygun olarak yazılır. Bu kılavuzda sadece tüm programlar için geçerli olabilecek temel esaslara yer verilir. Programlar bu kılavuzda yer alan esaslara uymak koşuluyla kendi kılavuzlarını yayınlayabilirler. Tez yazım kılavuzunda belirtilen formatlara uygun yazılmamış tezler İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nce kabul edilmez. Tezin/projenin şekil koşullarını taşıyıp taşımadığı, tez/proje danışmanı tarafından denetlenir.
GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI
Tez / proje A4 (210 x 297 mm) boyutlarında birinci hamur kağıdın tek yüzüne basılmalıdır.
Sayfanın sol kenarıyla üst kenarında 4’er cm., sağ kenarıyla alt kenarında ise 3’er cm. boşluk bırakılmalıdır. Sayfa numarasıyla metnin ilk satırı arasında en az bir satır boşluk bırakılmalıdır. Metinler Times New Roman yazı karakteri ve 12 punto boyutunda kullanılarak, dik ve normal harflerle yazılır. Satırlar “iki yana yaslı” yazılır. Satır aralığı 1,5 aralık olarak bırakılır. Virgül, nokta ve diğer bütün noktalama işaretlerinden sonra bir karakter boşluk bırakılmalıdır. Tezin yazı karakteri ile sayfa numaralarının yazı karakteri aynı olmalıdır. Tüm sayfa numaraları sayfanın alt orta kısmına metinde kullanılan punto ile yazılmalıdır.
Başlıklandırma yöntemi olarak ondalık sistem veya harf sistemi kullanılabilir. “Giriş” ve “Sonuç” başlıkları ayrı bir bölüm olarak değerlendirilmediği için numaralandırma yapılmayacaktır. İkinci bölümde bahsedilen, Tezi/ projeyi oluşturan bölümlerin başlıkları ortalanır. Bölüm başlığı ve birinci derece alt başlığı oluşturan cümlenin tümü “BÜYÜK HARFLERLE ve KOYU (BOLD)” yazılır. İkinci derece alt başlıkların “İlk Harfleri Büyük ve Koyu (Bold)” olarak ve sola dayalı yazılır. Hem alt alta gelen başlıklarda hem de başlık ile metnin arasında boş bir satır ara verilmelidir. Sayfanın alt kısmına gelen alt başlıklardan sonra en az iki satır olmalıdır. Aksi halde metne yeni sayfadan başlanmalıdır.
Hazırlanan tezde/projede kullanılacak olan tablo ve şekiller yukarıda belirtilen sayfa düzeni esaslarına göre ilgili bölümün içerisinde yer almalıdır. Hazırlanan tablolar ve şekiller metin içerisinde bahsedildikleri yere en yakın alana yerleştirilmelidir. Birden fazla tablo ve şekil aynı sayfa içerisinde gösterilebilir. Fakat çok sayıda tablo ya da şeklin aynı sayfada gösterilmesi gerekirse, ilgili bölümde belirtilmek suretiyle, kullanılmak istenilen tablo ve şekiller ekler kısmında da gösterilebilir. Her tablonun numarası ve başlığı tablonun bir aralık üstüne, her şeklin numarası ve başlığı şeklin bir aralık üstünde yer alır. Tablo numaralarına Arap rakamları (1, 2, 3…) ile gösterilir. Tablo kelimesi ve numarası koyu (bold) yazılır. Tablolarda kullanılan verilerin kaynağı, tablonun sol alt köşesinde belirtilir. Tablonun başlığı ve kaynağı yazılırken her kelimenin ilk harfi büyük yazılır. Kaynak gösterimi tezin tamamında kullanılan atıf yöntemine uygun şekilde yapılmalıdır. Tablo başlığı ve kaynağının tamamı tezin puntosundan bir punto küçük yazılmalıdır. Şekil numaralarına Arap rakamları (1, 2, 3…) ile gösterilir. Şeklin başlığı ve numarası koyu (bold) yazılır. Şeklin başlığı ve kaynağı tezin puntosundan bir punto küçük yazılmalıdır.
Tablo ve şekillere, ilk rakam bölüm numarası (eklerde harf), ikinci rakam tablonun (veya şeklin) bölüm içindeki sıra numarası olmak üzere, ana bölümlerde “Tablo 1.2”, “Şekil 1.1”, eklerde “Tablo A.1”, “Şekil B.1” biçiminde sıra ile numara verilmelidir. Ayrıca tablo ve şekillerin kaynakları tablo veya şeklin altında “Kaynak:” yazdıktan sonra tezin/projenin genelindeki referans gösterimine uygun olarak gösterilmelidir. Tezde/projede yer verilen grafik veya resimler de şekil kabul edilerek numaralandırılmalı ve başlık verilmelidir. Tezde/projede yer alacak olan tabloların ya da şekillerin dikey veya yatay olarak gösterilmesi, sayfa numaralandırmalarında herhangi bir değişikliğe sebep olmamaktadır. Orijinal telif haklı bir çalışma olmadığı sürece başka yerlerden alınan her türlü tablo, şekil, figür vb. yazar tarafından çizilmeli, kesinlikle kopyala-yapıştır yapılmamalıdır.
Kaynak gösterimi, APA stiline göre yapılır ve Kaynakça bu stile uygun şekilde hazırlanır. Metinde alıntı yapılan bütün kaynaklar, “Kaynakça” başlıklı yeni bir sayfada gösterilir. Bu bölümde, çalışmada kullanılan bütün kaynaklar doğru ve tam olarak listelenir. Metinde gönderme yapılmayan kaynaklara “Kaynakça”da yer verilmez. Bizzat görülmeyen ve yararlanılmayan kaynaklar “Kaynakça”ya alınmaz. Böyle bir uygulama “çalıntı” sayılır.
Tez yazım kılavuzu ve örnek tez şablonuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.