05326745495
bilgi@tezimiduzenle.com

İstanbul Esenyurt Ü. Sosyal B.E. Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme - SPSS Veri Analizi - Tez Yazım Kılavuzuna Göre Düzenleme

Bu kılavuz, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü lisansüstü programlarına devam eden öğrencilerin tez önerisi, tez ve dönem projesi hazırlarken yaygın kabul gören bilimsel aktarma ve yazma ilkelerine uygun davranmaları hususunda yol gösterici olma amacıyla oluşturulmuştur.

Lisansüstü tez, yapılan çalışmanın değerini ve çalışmayı yapanın akademik yetkinliğini gösteren bir belgedir. Çalışmayı yapan kişi ile okuyucu arasında bir iletişim ve değerlendirme aracı olan tezin belirli akademik standartlara göre hazırlanmış olması beklenir. Tezin bilimsel değeri, sadece üretilen bilginin niteliğine, yani tezin içeriğine değil tezin belirli biçim ve görünüm şartlarına uygunluğuna da bağlıdır. Biçim ve görünüm ile ilgili bu standartlar aynı zamanda bir tezin hazırlanmasını kolaylaştıran tekniklerdir. Tez çalışmasının ilk adımı olması bakımından tez önerisinin de aynı akademik standartlara göre hazırlanması gerekir. Bu nedenle hazırlanan kılavuzda, tez önerisinde, tezde ve tezsiz yüksek lisans programlarının dönem projelerinde bulunması gereken biçim ve görünüme ilişkin özelliklere yer verilmiştir.

GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI

Savunmaya sunulan nüshada yazı, A4 kâğıdının yalnız bir yüzüne yazılır.

Sayfanın üst kenarında 3,5 cm, sol kenarında 4 cm, alt ve sağ kenarlarında 2 cm boşluk bulunmalıdır. Başlıklar da bu çerçeveyi taşmamalıdır. Ana bölüm başlıklarını içeren sayfada üstten 7 cm boşluk bırakılmalı ve sayfaya numara konulmamalıdır.

Sayfa numarası, sayfanın sağ üst kısmına konulur. Bütün sayfa numaraları aynı karakterde (font) ve büyüklükte (point size) olmalıdır. Tezin biçimine ilişkin kuralların yer aldığı sayfalar, tezin ön kısmını oluşturan sayfalar (Tezin başından giriş kısmına kadar) küçük Romen rakamları (i, ii, iii, iv,…vb.) ile, tezin metin kısmı ve arka kısımdaki diğer sayfalar (Giriş kısmından sonuna kadar) normal rakamlarla (1, 2, 3,..vb.) numaralandırılır. Tez metni içinde tablolar, grafikler ve görsel malzemelerin bulunduğu sayfalar da numaralandırılmalıdır. Ana bölüm başlıklarını içeren sayfalar numaralandırılmaya katılır; fakat sayfa üzerine numara yazılmaz.

Yazı tipi Times New Roman ve yazı büyüklüğü 12 punto olmalıdır. Ana başlıklar 2 punto büyük olmalıdır (14 punto). Ana başlıklar ve alt başlıklar koyu (bold) yazılmalıdır. Metin 1,5 satır aralıkla, şekil altı ve tabloların açıklamaları 1 satır aralıkla yazılmalıdır. Başlıktan önceki paragraf ile başlık arasında 1,5 satır boşluk, başlıktan sonra gelen ilk paragraf ile başlık arasında 1 satır boşluk verilmelidir. Her noktalama işaretinden sonra bir karakter boşluk bulunmalıdır. İmlâ kurallarında ve noktalama işaretlerinde Türk Dil Kurumu’nun (TDK) yürürlükteki en son Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır.

Yazılı bir metinde paragraf girinti verilerek başlatılmalıdır. Metin 1,5 satır aralığı ile yazılmalı ve paragraflar arasında boşluk bırakılmadan 1,5 satır aralığında devam etmelidir. Paragraf başlarında ilk cümle 1,5 cm içerden başlamalıdır.

Tez yazım kılavuzu ve örnek tez yazım şablonuna aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara