Tez düzenleme işlemi yüksek lisans yaptığınız üniversitenin ya da doktora yaptığınız üniversitenin tez yazım işleminiz bittiğinde, enstitünüzün yayınlamış olduğu kılavuza göre, düzenleme işlemine tez düzenleme denir. Peki tez düzenleme yaparken nelere dikkat edilmelidir ve bu işlemi nereden başlamalıyım gibi soruları çok sık almaktayız. Bu yazımızda sizlere, Tez Düzenleme konusu ile ilgili gerekli açıklamaları yapacağız.
TEZ YAZIM KILAVUZUNUN NEDEN GÜNCEL OLMASI GEREKMEKTEDİR ?
Tez düzenleme yapmadan önce dikkat edilmesi gereken ilk husus öncelikle tez yazdığımız üniversitenin tez yazım kılavuzunun güncel olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü, tez yazım kılavuzu güncel değil ise tezimiz geçersiz sayılacaktır. Üniversitelerde enstitü onayı alınmadan basılan tezler geçersiz sayılmaktadır. O yüzden bir tezi düzenlemeden önce öncelikle tezi yazdığımız üniversitenin tez yazım kılavuzunun güncel olup olmadığına dikkat edelim. Güncel olan tez yazım kılavuzunu edindikten sonra, tez düzenleme işlemine geçmemiz gerekmektedir. Aksi takdirde tezimiz geçersiz sayılabilir.
TEZ DÜZENLEME İŞLEMİNDE HANGİ İŞLEMLER YAPILMAKTADIR ?
Tez düzenleme işleminde; tez yazım kılavuzunda yer alan kurallara göre, tezin kapak sayfaları,içindekiler listesi,tablolar listesi,şekiller listesi,grafikler listesi, özet- abstract sayfalarının ayarlanması, sayfa düzeninin ayarlanması, sayfa numaralarının verilmesi işlemleri yapılmaktadır. Unutmayın!!! bu işlemi yapmadan önce, tez yazım kılavuzunun güncel olmasına dikkat ediniz. Aksi takdirde teziniz geçersiz sayılacaktır.
TEZ DÜZENLEMEYE NEREDEN VE NASIL BAŞLAMALIYIM ?
Tez düzenlemeye nereden ve nasıl başlamalıyım gibi birçok sorular bizlere ulaşmakta bende bu sorular gereği bu konuyu açıp sizlere açıklamak istiyorum. Tez düzenlemeye başlamadan önce yapmamız gerekenler şöyledir. Ya da öncelikle kendinize bir sorun ben bu tezi düzenlemeye nerden başlamalıyım ya da düzenleyebilecekmiyim eğer düzenleyemeyeceğinize inanıyorsanız akademik destek almanızı öneririm. Çünkü, bu işlem tez yazmaktan daha zor bir işlemdir.
Tez düzenleme yapmaya başlamadan önce bağlı olduğunuz enstitünün tez yazım kılavuzunu bir inceleyin ve kuralları tamamen ve eksiksiz olarak öğrenin. Daha sonra kılavuzlarda belirtildiği gibi adım adım gitmeye çalışın.
Tezinizin yazım işlemi bittikten sonra, tez yazım kılavuzunuzda yer alan kurallar dahilinde, tez düzenleme işlemine şu şekilde başlamanızı öneririm. Önce tezinizin kapak sayfalarını oluşturun. Daha sonra tezin sayfa numaralarını verin. Bu işlemi bitirdikten sonra, tezimizin başlık ayarlarını ve punto-yazım stili ayarlarını yapınız. Bu işlemden sonra, Sayfaların köşe yapısını ayarlayınız. Örnek(Sağdan 3 Cm, Soldan 4 Cm v.b.)… Bu adımlar bittikten sonra sırasıyla, içindekiler listesi,tablolar listesi,şekiller listesi,grafikler listesi, özet – abstract sayfalarını ayarlayıp tez düzenleme işlemini bitiriniz. Bu adımları yaparken eğer program bilginiz yoksa, tez düzenleme işlemini oldukça zor yapacaksınız. Benim size tavsiyem eğer bu işte zaman harcayacaksanız, uzman kişilerden destek almanızı öneririm. Çünkü, bu iş bilinmediği takdirde stresli ve çok zaman alan bir iştir.
İçindekiler listesi,tablolar listesi,şekiller listesi,grafikler listesi, özet – abstract sayfaları nelerdir ve teze nasıl bir fayda sağlamaktadır. Birazda bunlardan bahsedelim.
İçindekiler Listesi Nedir ve İçeriği Nedir ?
İçindekiler listesi, tez bölümlerinin ve bölüm-alt başlıklarının hangi sayfada olduğunu gösteren bir sayfa biçimidir. Yüksek lisans ve Doktora tezlerinde bu sayfanın hazırlanması oldukça önemlidir. Çünkü, bu tezi okuyan kişilerin içerisinde geçen konu başlıkları öğrenmesi gerekmektedir. Bu yüzden tez düzenlemesi yapılırken tüm konu başlıklarının, içindekiler sayfasında olup olmadığına dikkat etmemiz gerekmektedir.
Not: Her üniversitenin içindekiler sayfa biçimi farklıdır.
Tablolar Listesi Nedir ve İçeriği Nedir ?
Tablolar listesi, tez bölümlerinde tablo başlıklarının hangi sayfada olduğunu gösteren bir sayfa biçimidir. Tezlerimizi hazırlarken bu sayfanın hazırlanması oldukça önemlidir. Çünkü, tezde bulunan tablolar bilimsel verileri içerebilir. Bu verilerde, bir konuyu açıklığa kavuşturabilir. Bu yüzden araştırma yapan kişilerin, bu veri tablolarına daha erken ulaşması için, tez içeriğinde tez düzenlemesi yaparken bu sayfayı oluşturmak çok önemlidir. Şekiller Listesi Nedir ve İçeriği Nedir ?
Şekiller listesi, tez bölümlerinde şekil başlıklarının hangi sayfada olduğunu gösteren bir sayfa biçimidir. Tezlerimizi hazırlarken bu sayfanın hazırlanması oldukça önemlidir. Çünkü, tezde bulunan şekiller bilimsel verileri içerebilir. Bu verilerde, bir konuyu açıklığa kavuşturabilir. Bu yüzden araştırma yapan kişilerin, bu veri niteliği taşıyan şekillere daha erken ulaşması için, tez içeriğinde tez düzenlemesi yaparken bu sayfayı oluşturmak çok önemlidir.
Özet ve Abstract Sayfası Nedir ?
Özet ve Abstract sayfaları yazmış olduğumuz tezin Türkçe ve İngilizce Özet sayfalarıdır. Bu sayfa hazırlanırken, tezimizde yer alan üç ve üçten fazla bölümünün özetinin yapılması gerekmektedir. Bu sayfa düzenlenirken de, enstitünüzün yayınlamış olduğu örnek özet-abstract sayfasına bakmanız gerekmektedir. Çünkü, her üniversitenin sayfa biçimi farklıdır.
Simgeler-Kısaltmalar Sayfası Nedir ve Niçin Hazırlanır?
Simgeler-Kısaltmalar sayfası, tez içeriğinde geçen kısaltmaların açılımının belirtildiği önemli bir sayfadır. Bu sayfayı hazırlamak tez içeriğini anlam açısından önemlidir ve tez düzenlemesi yapılırken bu sayfanın hazırlanması unutulmaması gerekmektedir. Kısaltmaların çok olduğu bir tezde bu sayfa oluşturulmazsa eğer teziniz geçersiz sayılacaktır. Örnek, kısaltmalar listesi aşağıdaki gibidir.
Sayfa Yapısı ve Kenar Boşlukları
Sayfa yapısı ve kenar boşlukları tez düzenlemesi yapılırken, yapılması gereken en önemli işlemdir. Sayfa yapısı ve kenar boşlukları oluştururken, tez yazım kılavuzunda belirtilen sayfa kurallarına göre tüm teze aynısını uygulamak gerekmektedir. Örnek, Aşağıdaki gibidir.
Not: Her enstitünün sayfa yapısı farklıdır.
Tez Yazımında Satır Aralığı Kuralı
Tez yazımında genellikle 1,5 satır aralığı kullanılmaktadır. Tezin bölümlerindeki başlık ve metin arasındaki satır aralığı ise enstitünüzün belirlemiş olduğu kurallara göre değişiklik göstermektedir ve tez düzenlemesi yaparken bu hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde teziniz geçersiz sayılacaktır.
Bu yazımızda bahsettiğimiz tüm hususlar, tez düzenlemesi yaparken dikkat etmemiz gereken hususlardır. Bu hususlara dikkat etmeden hazırlanan tüm tezler geçersiz sayılır ve düzeltme alırsınız. Bu düzeltmeler de zamanınızı alarak, tez tesliminde sorun yaşamanıza neden olabilir. Unutmayın, tez teslim süreleri kısaldı ve zamanında teslim edilmeyen tezler geçersiz sayılıyor. Buda sizin okuldan atılmanıza neden olacaktır. Bu yüzden tez düzenleme işlemi oldukça zor bir iştir ve hiçbir şey bilmiyorsanız eğer, uzman kişilerden yardım almanızı tavsiye ederim.