Ardahan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Lisans Üstü eğitim enstitüsü İntihal (Benzerlik) Oranı tespit etme, intihal oranı düşürme, tez düzenleme vb. tüm konularda akademik hizmet vermekteyiz.
Bu yazımızda İntihal (Benzerlik) tespit yazılımları ve turnitin benzerlik oranı düşürme yöntemleri, tez intihal benzerlik oranı düşürme programı, turnitin benzerlik oranı düşürme programı, tez yazarken intihal benzerlik olmaması ne yapılmalı ?, tez intihal benzerlik oranı hesaplama vb. konular hakkında sırası ile size bilgiler vereceğiz.
Öncelikle intihal (Benzerlik) oranınızı düşürebilmek için bir intihal (Benzerlik) programı ile, intihal raporu almanız gerekmektedir. Ancak, bu raporu alırken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Oda, Turnitin ve iThenticate programlarının gerçeğidir. Bu programlar ile intihal (Benzerlik) raporu alınmasının nedeni, Türkiye’de bulunan ve hatta dünyada bulunan tüm üniversitelerin bu programları kullanmasıdır. Bu yüzden, bu programlar dışında intihal (Benzerlik) sonuç raporu almanız sizin yanılmanıza neden olacak ve tezinizin enstitüden onay almamasına sebebiyet verecektir.
İntihal (Benzerlik) oranınızı tespit etmek ve düşürebilmek için, Turnitin ve iThenticate intihal (Benzerlik) yazılım programlarından, intihal (Benzerlik) raporu almanız gerekmektedir. İntihal (Benzerlik) raporu aldıktan sonra bu oranı düşürmeniz oldukça kolay olacaktır. Bu durumu size görseller ile daha iyi açıklayacağım.
Yukarıda yer alan görsel de, intihal (Benzerlik) bazı kısımların boyalı bazı kısımların ise boyasız olduğunu görmektesiniz. Bunun nedeni ise, intihaldir (Benzerlikdir). Turnitin ve iThenticate yazılım programları sizin yazmış olduğunuz yerleri aynı anda tespit edebilir ve yazmadığınız yerleri de aynı anda tespit edebilmektedir.
Özetle, bu programlar kendi cümleniz ile yazdığınız içeriği bulup ortaya çıkarmaktadır ve başkasının kullanmış olduğu cümleleri bire bir kendi çalışmanıza geçirmenizi de tespit etmektedir. Akademik kariyer yapanlar için, intihal (Benzerlik) yazılımları eşsizdir. Bu yazılımlar sayesinde birçok kişinin hakkı savunulmaktadır.
Turnitin ve iThenticate yazılım programları, Türkiye’de bulunan tüm üniversiteler tarafından kullanılmaktadır ve tez, makale, projeleriniz, bu yazılımlar ile taranıp intihal (Benzerlik) oranınız tespit edilmektedir. Üniversitenizin belirlemiş olduğu oranı geçmeniz durumunda, çalışmanız geçersiz sayılmaktadır. İntihal oranının ne olduğunu size bir görselle daha iyi açıklamaya çalışalım.
Az önce yer alan görselde intihal programının, kelimeleri bire bir kopyala yapıştır yapıldığını bulduğunu ve tespit ettiğini söylemiştik. Bu görselde de, taranan kelimelerin verisel olarak oranını göstermektedir. Her akademik çalışmanın bir intihal (Benzerlik) oranı olması gerekmektedir. Hiçbir akademik çalışma özgün içerikle yazılmazsa, geçersiz kabul edilmektedir. Yukarıda yer alan görsel de (tez, makale, proje veya derginin) intihal oranı gösterilmektedir. Bu orana göre, çalışmayı yapan kişinin çalışması geçersiz sayılmaktadır.
Çünkü, çalışmasının 50 sayfasının 49’unu kopyala yapıştır yapmıştır. Bu yüzden yapmış olduğu çalışma etik kurallar gereğince geçersiz sayılmaktadır. Bir akademik çalışmanın geçebilmesi için, intihal oranının en az %10 ile %20 arasında olması gerekmektedir. Aksi takdirde çalışmayı yapan kişinin çalışması geçersiz sayılacaktır.
İNTİHAL ORANI NASIL DÜŞÜRÜLÜR ?
Turnitin ve iThenticate programlarının herhangi birinden intihal (Benzerlik) raporu aldıktan sonra, intihal oranını düşürmeniz oldukça basittir. Aşağıda yer alan görselden size bu konuyu daha iyi açıklayacağım.
Yukarıda yer alan görselde, kelimelerin boyalı olduğunu görmektesiniz. Buna benzer bir durum sizin tezinizde de olacaktır. İşte bu durum intihal (Benzerlik) demektir. Bu resimdeki çalışmayı yapan kişinin bu bölümde intihal (Benzerlik) yaptığı görülmektedir.
İntihal (Benzerlik) raporu aldıktan sonra, sizin çalışmanızda da böyle kısımlar görülmesi muhtemeldir. Ancak, bu durumdan korkmayın. Eğer çalışmayı teslim etme zamanınız varsa, bir intihal raporu ile durumu kolaylıkla halledebileceksiniz. İntihal raporunuzu aldıktan sonra, yukarıda yer alan örnek görseldeki gibi, boyalı olan kısımları yeniden yazmanız gerekmektedir.
Yeniden yazdıktan sonra ve yazım işi bittikten sonra intihal (Benzerlik) programına soktuğunuzda, intihal (Benzerlik) oranının düştüğünü göreceksiniz. Bunların yanı sıra, unutulmaması gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Akademik kariyere başlayan her yeni öğrenci, bu hatayı sık sık yapmaktadır.
Bir makaleden, tezden, dergiden veya gazeteden, belirli bir yeri bire bir kopyalayıp almak, ve cümle sonunda kaynağını göstermekte bir intihaldir. Çünkü, hiçbir kimsenin yazdığı bir cümleyi, bire bir çalışmamıza aktaramayız.
Bu nedenle, intihal (Benzerlik) oranı herkesin yüksek çıkmaktadır. Peki ne yapmalıyız? Yapmanız gereken tek şey, kaynağınızdan alacağınız kısmı, yorumlayarak çalışmanıza aktarmanızdır. Yazarın kullandığı cümleleri, bire bir çalışmanıza aktarırsanız, intihal (Benzerlik) sorunlarının meydana gelmesi kaçınılmazdır. İntihal oranının yüksek çıkmaması ve çalışmanızın tek seferde geçmesini istiyorsanız, intihal raporu ile intihal oranınızı düşürmenizi tavsiye ediyoruz.
Turnitin ve iThenticate dışında kullanılan programlar, orjinallik raporu vermemektedir ve Türkiye’de Turnitin ve iThenticate dışında kullanılan programların, bir geçerliliği bulunmamaktadır. Turnitin ve iThenticate intihal programları, Türkiye’de bulunan tüm üniversitelerin ortak kullandığı, intihal yazılımıdır.
TURNİTİN BENZERLİK ORANI DÜŞÜRME YÖNTEMLERİ
İntihal benzerlik oranı düşürebilmeniz için, az öncede “İntihal Oranı Nasıl Düşürülür” başlığının altında da bahsetmiş olduğumuz gibi, intihal çıkan boyalı yerlerin yeniden yazılması gerekmektedir. İntihal düzeltmelerinizi yaptıktan sonra, yeniden Turnitin ve iThenticate yazılımlarından biri ile intihal (benzerlik) oranı alınız. İntihal düşürmenin başka bir yolu yoktur ve tüm metni ne yazık ki yazmanız gerekmektedir.