05326745495
bilgi@tezimiduzenle.com

İntihal Raporu Nedir ?

Tez Düzenleme - SPSS Veri Analizi - Tez Yazım Kılavuzuna Göre Düzenleme

İntihal (Benzerlik) raporu; çalıntı tezleri, projeleri, makaleleri, dergileri tespit eden bir raporlama sistemidir. İntihal raporu ile, hangi tezi nereden aldığınız, hangi makaleyi kullandığınız, intihal yazılımları ile tespit edilmektedir. Bu yazılımın kullanılma nedeni, kopyala yapıştır yapılan (tez, proje, makale vb.) çalışmaları tespit etmektedir. Çünkü; yapılan araştırmaların hepsinin özgün içerikle yazılması gerekmektedir. Özgün içerikle hazırlanamayan tüm çalışmalar, intihal (Turnitin ve iThenticate) yazılımları sayesinde tespit edilmektedir. İntihalin kelime anlamı “çalıntı” demektir.  Turnitin ve iThenticate intihal yazılımlarının çıkması ile birlikte; tez, makale, proje vb. çalışmaların çalınması önlenmiştir. İntihal (Benzerlik) yazılımların çalışma sistemi şu şekildedir. İntihal yazılımlarının üniversitelerle bir anlaşması bulunmaktadır. Bu anlaşmaya göre, programın içinde onaylanmış tez, makale, proje vb. çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde intihal yazılımı çalışmaktadır. Bu yüzden, hiç kimse hiçbir kimsenin tezini veya makale çalışmasını çalamamaktadır. Örneğin, herhangi bir tez veya makale kuruldan geçtiğin de intihal yazılımlarına yüklenmektedir ve programın datası daha da genişlemektedir. İntihal (Benzerlik) yazılımları bu özellik sayesinde her gün gelişmektedir. Bu nedenle de, tüm tez yazarlarının özgün içerik oluşturmaları gerekmektedir. İntihal (Benzerlik) raporunun nasıl bir şey olduğunu, aşağıda yer alan görsel ile birlikte size daha detaylı bir şekilde açıklayacağım.

Yukarıda yer alan görselde iki farklı tez sayfası yer almaktadır. Resme iyi baktığınızda, bir sayfanın tamamen boyalı olduğunu diğer sayfada da, bazı yerlerin boyalı bazı yerlerin boyalı olmadığını görmektesiniz. Şimdi bu boyalı durumuna açıklık getirelim. Resmin sol tarafındaki bazı yerlerin boyasız olmasının nedeni; tez, makale veya proje yazarının, özgün cümlelerle içeriğini yazdığı görülmektedir. Özgün içerikli yazmadığı yerler ise, başka bir kaynaktan kopyala yapıştır yapıp (tez, makale veya proje) çalışmasına aktardığını göstermektedir. Resmin sağ tarafında yer alan sayfanın tamamen boyalı olmasının nedeni ise, öğrencinin bire bir başka bir çalışmadan kopyala yapıştır yapıp (tez, makale veya proje) çalışmasına aktardığını göstermektedir. Başka çalışmalardan cümlelerin bire bir alınıp aktarılmasını tespit eden yazılımlara, intihal programı denilmektedir. Üniversiteler intihal programı olarak Turnitin ve iThenticate programları kullanmaktadırlar. Bu programlar dışında hiçbir intihal programına güvenmeyin. Çünkü, Türkiye’de bulunan tüm Üniversiteler Turnitin ve iThenticate programları kullanmaktadır. Bu programların bulduğu sonuç raporlarına göre hareket etmektedirler.

İntihal (Benzerlik) Sonuç Raporu Nedir?

Her tezin, makalenin veya bitirme projesinin bir intihal sonuç raporu olmak zorundadır. Çünkü, hiçbir tez, makale veya proje, intihal sonuç raporu olmadan mezun edilmemektedir. Ayrıca, her Üniversitenin kendine has bir intihal (Benzerlik) geçme oranı bulunmaktadır. Bu oranı tutturamayan veya o oranın altında tez, makale ve proje teslim etmeyen öğrenciler, başarısız sayılmaktadır. Bu oranın ne olduğunu sizlere bir görsel ile daha detaylı açıklamaya çalışalım.

Yukarıda görmüş olduğunuz görselde intihal raporunun sonucunu bildiren, orjinallik raporu yer almaktadır. Orjinallik raporu tüm sayfaların taranması sonucunda ortaya çıkmaktadır.  Bu raporda öğrencinin %21’lik bir oranla intihal (Benzerlik) yaptığı sonucuna varılmıştır. Yani, 60 sayfalık bir tezin veya projenin 32 sayfasını kopyala yapıştır yapıp çalışmasına eklemiştir. Bu oranla öğrenci tezinden veya makalesinden geçemeyip kalmıştır. Bu oranın en az %20 olması gerekmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki! Her Tezin veya makalenin İntihal geçme oranı, her Üniversite de farklılık göstermektedir. Örneğin, “X” Üniversitesinde intihal geçme oranı %20’dir. Başka bir “X” Üniversitesinde bu oran %10’dur. Bu yüzden, tüm tez, makale ve proje yazarlarının, üniversitelerinin intihal oranını bilmeleri ve çalışmalarını o oran doğrultusunda yapmaları gerekmektedir.

Tez, makale, proje veya dergi çalışmalarınızda, son dakika bir sorun yaşamamanız için intihal raporu almanız gerekmektedir. İlgili enstitüye veya dergiye çalışmanızı teslim etmeden önce, mutlaka bir intihal taraması yaptırıp, çalışmanızın intihal oranını tespit ediniz. Aksi takdirde, çalışmanız intihal oranı yüzünden geçersiz sayılacaktır. Emeklerinizin boşa gitmemesi için, mutlaka bir intihal raporu alın ve oranınız yüksek çıkarsa da, bu oranı kolayca düşürerek, çalışmanızı tek seferde teslim edin. Böylece eşsiz bir başarı elde etmiş olacaksınız.

Turnitin ve iThenticate, intihal programları ile 10 dakika içinde intihal raporu vermekteyiz. Detaylı bilgi almak için lütfen bize ulaşın.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara