Bu kılavuzun amacı, İnönü Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği uyarıncaİnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde hazırlanan lisansüstü tezlerle ilgili yazım esaslarını düzenlemektir. Sosyal Bilimler Enstitüsünde Tezsiz Yüksek Lisans programlarında yazılan Dönem Projeleri de şekil ve yazım kuralları açısından bu kılavuza uymak zorundadır.
Bu kılavuz, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde hazırlanan Yüksek Lisans ve Doktora tezlerinin hazırlanması ile ilgili hükümleri kapsar.
GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI
Enstitüye teslim edilecek olan tez çalışması, A4 boyutunda (21 x 29.7 cm, 80 g/m2) birinci hamur beyaz kâğıda, tek yüz olarak basılır. Şayet tez 500 sayfadan fazla ise, tez izleme jürisinin görüşü alınarak çift yüz veya iki cilt olarak da yazılabilir. Tezin tüm metni kâğıdın alt ve üstünden 3 cm, sağından 2,5 cm ve solundan 3,5 cm boşluk bırakılarak oluşturulacak kısma yazılır.
Tezin genel gövdesi Times New Roman veya benzeri (S.T) yazı karakterinde, 12 punto harf boyutunda, 1.5 satır aralığıyla, sağ ve sol kenarlara yaslanarak yazılır. Noktalama işaretlerinden sonar bir karakter boşluk bırakılır. Tezde geçen semboller, formüller, grafikler ve tablolar yazı karakteri kısıtlaması olmaksızın bilgisayar ortamında oluşturulur; elle düzeltme yapılmaz.
Birinci düzey başlıklar tezin genel gövdesine uygun olarak 12 punto, ortalı, koyu renk ve büyük harflerle yazılır. İkinci düzey başlıklar yine 12 punto, sola dayalı, koyu ve ilk harfi büyük olarak yazılır. Sırasıyla üçüncü, dördüncü ve varsa beşinci ve altıncı düzey başlıklar yine 12 punto, sola dayalı ve ilk harfi büyük olarak yazılır. Her başlık aşağıdaki örnekte olduğu gibi, tezin bölümünü ve kaçıncı düzey başlık olduğunu belirten sıralı sayılar ile gösterilir.
Gerek referans göstermek için olsun, gerekse ek açıklama yapmak için olsun dipnotlar tek satır aralığı ile 10 punto ile metin içinde ilgili yerde satır üstüne küçük rakamla (1,2,3…) sıra numarası konarak verilir. Daha sonra aynı sıra numarası ile metin altında dipnot çizgisiyle ayrılmış kısma, ana metin hizasında dipnotun kaynağı yazılır.
Tezin gövde metni 1,5 satır aralık verilerek, iki yana yaslanmış (block) biçiminde ve her başlıktan sonra bir satır boş bırakılarak yazılır. Paragraflar bir üstteki paragraftan (soldan) 1 cm içeriden başlayacak şekilde ve aralarında fazladan bir boşluk bırakılmaksızın yazılır. Ancak üç satırdan fazla olan tırnak içindeki (“…”) doğrudan alıntılar ayrı bir paragraf olarak, soldan 1,5 cm içeri alınarak, tek satır aralığı ile 10 punto olarak yazılır.
Sayfa numaraları tezin ön bölüm kısmında (iç kapak, başlık, jüri ve enstitü onay sayfası, özet ve abstract) küçük boy Roma rakamlarıyla (i, ii, iii, iv…), tezin girişi ile başlayan asıl gövde metninin bulunduğu sayfalarda ise Arap rakamlarıyla (1, 2, 3…) sağ alt köşede gösterilir.
Tez yazım kılavuzu ve örnek tez yazım şablonuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.