İntihal raporu; akademik (tez, proje, makale vb.) çalışmalarda çalıntı çalışmaların ortaya çıkmasını yarayan bir akademik sistemdir. İntihal raporu genellikle, üniversitelerde ve dergi yayınlarında kullanılan bir programdır. Bu programlardan en çok bilineni; Turnitin ve iThenticate programlarıdır. Ancak, üniversiteler ve dergi yayınlarında en çok tercih edilen program; Turnitin programıdır. Çünkü, Turnitin programında 1 milyonu geçen doktora ve yüksek lisans tez çalışması bulunmaktadır. iThenticate programında ise, daha çok dergi yayınları ve sağlık alanında yazılmış olan akademik makaleler bulunmaktadır. Bu yüzden intihal raporu alırken, hangi amaçlara göre almanız konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Tez çalışmalarında “Turnitin” intihal programını, dergi, makale ve sağlık alanında yapılan çalışmalarınızda “iThenticate” intihal programını kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Tez ve Makale Çalışmalarında İntihal Raporu Almak Niçin Önemlidir?
Tez ve Makale çalışmalarınızı hocanıza veya bir dergiye göndermeden önce, intihal raporu almanız oldukça önemlidir. Çünkü, her üniversitenin belirlemiş olduğu bir intihal oranı bulunmaktadır. Eğer teziniz veya makaleniz (örneğin %20)’yi geçerse teziniz veya makaleniz geçersiz sayılmaktadır. Bu vb. oranları aşmamanız için, tez veya makale çalışmanız bittiğinde intihal raporu almanızı tavsiye ediyoruz. Bu program sayesinde rahatlıkla mezun olacaksınız. Aşağıda yer alan görselden, size intihal oranının ne olduğunu daha detaylı anlatacağım.
Yukarıda yer alan metin görselinde bazı kısımların boyalı olduğu görmekteyiz. Bu metin görseli içindeki kelimelerin boyalı olmasının nedeni, intihal(çalıntı) yapmamızdan kaynaklanmaktadır. İntihal yaptığımız yerler, Turnitin ve iThenticate programlarında ortaya çıkmaktadır. Her Üniversitenin kendine has belirlemiş olduğu bir intihal oranı bulunmaktadır. Bu oran kimi Üniversitelerde %10 kimi Üniversitelerde ise, %20’dir. Bu oranın bir örneği, yukarıda yer alan görselimizin sağında gösterilmektedir. Burada yer alan oran %36’dır ve öğrencinin intihal sebebiyle kaldığını göstermektedir. Ancak, öğrenci tezini hocasına göndermeden önce bize başvurduğu için, intihal oranını kolaylıkla öğrenebildi. Böylece, tezinden başarı ile tek seferde geçti. Ayrıca, intihal programlarında yalnızca Turnitin ve iThenticate programlarını kullanmanız gerekmektedir. Çünkü, Türkiye’de bulunan tüm Enstitü ve Üniversiteler, Turnitin ve iThenticate programlarını kullanmaktadır. Bu programlar dışında bir program kullanırsanız, olumsuz sonuçlar alacaksınız. Bunların yanı sıra programın bir diğer özelliği de, yukarıda yer alan görselde görüldüğü gibi metin içinde yer alan kısımların boyalı olduğu görmektesiniz ve boyaların üstünde de dikkatli bakıldığın da “1” rakamı görülmektedir. Bu rakamlar; tezi hangi siteden, hangi dergiden veya hangi tezden aldığınızı, benzerlik raporu sonucunda (yukarıda yer alan görselin sağ tarafında) göstermektedir. Bu yüzden tez ve makale çalışmalarınızı, danışman hocanıza göndermeden önce istenilen intihal oranına düşürmek için, intihal raporu almanızı tavsiye ederiz. Aksi takdir de, çalışmanız geçersiz sayılabilir.
İntihal Raporunu Kaç Dakikada Veriyorsunuz?
Tezinizin veya makalenizin intihal raporunu, 15 dakika içinde teslim etmekteyiz.
İntihal Raporu İle İntihal (Çalıntı) Nasıl Önlenebilir?
İntihal raporu ile İntihali önlemeniz oldukça basittir. Tez çalışmanız bittiğinde bir intihal raporu ile tezinizin intihal oranını tespit edebilir ve intihal oranınızı, kısa bir sürede düşürebilirsiniz. Az öncede görsel üzerinden oranın ne olduğunu anlattığımız gibi, sizin tezinizin veya makalenizin taraması yapıldığında da, görseldeki gibi benzer bir durum ortaya çıkacaktır. Yukarıda yer alan görseldeki gibi, tezinizin içinde yer alan intihal kısımlarının üstü boyanacak ve benzerlik raporunuz ortaya çıkacaktır. Çıkan intihal raporu ile, metin içinde yer alan boyalı kısımları değiştirmeniz takdirinde, intihal oranınız düşecek ve intihal yapmanız önlenmiş olacaktır. Böylelikle, tez ve makale çalışmanız tek seferde geçmiş olacaktır.
İntihal Raporu Aldıktan Sonra, İntihal Oranı Düşürme İşlemi Yapıyormusunuz?
İntihal raporu aldıktan sonra, intihal oranı düşürme işlemi yapıyoruz. İntihal raporu düşürme işlemi süremiz ise, intihal oranına göre değişebilmektedir. Örneğin, %90 intihalli bir çalışma bir hafta sürebilmektedir. Ancak, %25’lik bir çalışmanın, intihal oranı düşürme süresi 1’gündür. Konu hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Not: Tez teslimi yapmadan önce, intihal raporu almanızı ve raporunuzun yüksek çıkması takdirinde, intihal oranınızı düşürmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü, intihal oranı yüksek çıkan öğrencilerin tezleri geçersiz sayılacaktır.
Turnitin ve iThenticate enstitü onaylı, intihal programları ile 10 dakika içinde intihal raporu verilmektedir.
Sorun yaşadığınız konularda detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.