05326745495
bilgi@tezimiduzenle.com

İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Tez/Proje Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme - SPSS Veri Analizi - Tez Yazım Kılavuzuna Göre Düzenleme

 

Arel Üniversitesinde Yüksek Lisans, Doktora ve Tezsiz Yüksek Lisans Bitirme projesi hazırlayan öğrencilerin yazım kılavuzuna göre hazırlamaları gerekmektedir. Arel Üniversitesi Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Lisans Üstü Eğitim Enstitüsünde tez veya proje hazırlayan öğrencilerin, kendi enstitülerinin tez yazım kılavuzuna göre hazırlamaları gerekmektedir. Eğer başka bir Üniversite veya Başka bir Enstitünün tez yazım kılavuzuna göre tez ya da proje hazırlayan öğrencilerin yapmış oldukları tüm çalışmaları geçersiz sayılacaktır. Arel Üniversitesi Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Lisans Üstü Eğitim Enstitüsü öğrencilerinin tez ya da proje hazırlarken dikkat etmeleri gereken, çok önemli noktalar vardır. Unutmayın Yüksek Lisans Tezi, Doktora Tezi veya Tezsiz Yüksek Lisans Projesinin hazırlanış biçimleri aynıdır. İkisinin mantığı da aynıdır ve hazırlanmış olan tüm tezlerin, herhangi bir tez, dergi, internet sitesi vb. kaynaklardan direk kopyalayarak çalışmaya konulmaması gerekmektedir. Çünkü, kopyalama yapılıp direk çalışmaya konulursa, Arel Üniversitesinin intihal tespit programları, bunu hemen anlayacak ve sonuca bağlayacaktır. Hazırlanmış olan tez ya da projede kopyala yapıştır tespit edilirse ve kendi özgün cümlelerinizle tezinizi yazmazsanız, teziniz veya bitirme projeniz geçersiz sayılacaktır. Tez veya proje hazırlarken dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli nokta ise, tezimizi veya projemizi Enstitümüzün belirlemiş olduğu tez yazım kuralları doğrultusunda ve belirlenmiş olan şablona göre yapmamız gerekmektedir. Tüm tezi özgün cümleler ile yazsanız da, eğer enstitünüzün tez yazım kurallarına göre hazırlamazsanız geçersiz sayılacaktır.  Şimdi size sırası ile onlardan bahsedelim. İstanbul Arel Üniversitesi Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Lisans Üstü Eğitim Enstitüsü Tez/Proje Yazım Kılavuzlarına aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Tez/Proje Yazım Kılavuzu

İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Tez/Proje Yazım Kılavuzu Kuralları Nelerdir ?

Bu kılavuz, İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü öğrencilerinin dönem projesi yazımında uymaları gereken kuralları belirtmek amacıyla hazırlanmıştır. Kılavuz, çalışmalar için gerekli olan şekil ve içerik şartlarına vurgu yapmaktadır. Ayrıca bu kılavuz öğrencilerin dönem projelerini hazırlamaları sırasında süreci kolaylaştırmak ve yapılan çalışmaların bütünlüğün korunması amacıyla Word dokümanı olarak hazırlanmıştır. Kılavuzda tarif edilen yazım kuralları ve yazım stillerine riayet edilerek bu belge dönem projesi yazımı sırasında kullanılabilir. Öğrenci hem bu kılavuzu hem de sürecin işleyişi bakımından İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğini dikkatle okumak ve gereklerini yerine getirmek durumundadır.

Dönem projesi hazırlanması aşamasında akademik etik kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalınmalıdır. Öğrenci projesini kendisi hazırlamalıdır. Kaynak gösterme ve alıntı yapma kurallarına kesinlikle uyulmalıdır. Araştırma verileri güvenilir kaynaklardan elde edilmeli ve hiçbir nedenle düzeltilmemeli ya da değiştirilmemelidir. Bir projenin en az kaç sayfa olması gerektiğine dair genel bir kural ya da kalıp yoktur. Projede yazarın görüş ve yorumları şüpheye yer bırakmayacak netlikte çalışmanın bütünü içinde belli ve anlaşılır olmalıdır.

Danışman, çalışmanın konu seçme aşamasından savunulmasına kadar olan tüm süreçte deneyimi, bilgi düzeyi ve rol model oluşuyla öğrenciyi yönlendiren ve akademik ilkeler bakımından denetleyen atanmış öğretim üyesidir. Danışman öğrencisine, programını zamanında bitirmesini sağlayacak şekilde çalışmanın gerektirdiği ilgiyi göstermek ve zamanı ayırmakla yükümlüdür. Öğrencinin dönem projesini hazırladığı zaman sürecinde ayda en az bir kez danışmanı ile görüşmesi önerilir.

Bu kılavuz, İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne bağlı Ana Bilim Dallarında hazırlanacak olan dönem projelerinin yazılmasında belli bir standardı sağlamak, uyulması gereken esasları ve biçimsel nitelikleri belirlemek ve örneklemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu kılavuz, yazarların çalışmalarını bilimsel sunum ilkelerine uygun bir biçimde hazırlamalarına dair bir yol gösterici olarak algılanmalıdır. Her Ana Bilim dalı kendi içinde akademik farklılığın getirmiş olduğu bir zenginliğe sahip olduğu için, kılavuzda belirtilen temel kurallara (yazım biçimi, kapak sayfaları ve benzeri gibi aşağıda yer alan bilgilere) uymak koşulu ile yazarlar kendi Ana Bilim dallarının akademik farklılıklarından gelen çeşitliliği bütünlükten uzaklaşmadan dönem projesine uygulayabilirler.

İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne bağlı Ana Bilim Dallarında hazırlanacak olan dönem projelerinin yazım dili Türkçe veya İngilizce lisanlarından biri olmalıdır.

Dönem projesi yazımında kullanılan kâğıtlar A4 standardında (210 x 297 mm. boyutlarında) ve en az 70 gr. en çok 100 gr. birinci hamur beyaz kâğıt olmalıdır ve kâğıtların sadece bir yüzü kullanılmalıdır. Yazı kısmındaki karakterler siyah renkte olmalıdır. Projenin yazdırılmasında kullanılan yazıcı, kartuş kullanılan tipte veya lazer yazıcı olmalıdır. Çoğaltmalar fotokopi ile kaliteli beyaz kâğıda yapılmalı, çoğaltılan nüshalardaki yazı ve şekiller net ve okunaklı olmalıdır.

Yazımda bilgisayar kullanılmalıdır. Çalışmanın içinde özellikle belirtilmesi gereken kısımlarında, istenirse “italik” yazı biçimi kullanılabilir. Bunun dışındaki karakterler kabul edilmez.

Dönem projesinin bilgisayarla yazımında, Word kelime işlem programı kullanılmalıdır. Yazı karakteri “Times New Roman” olmalı, yazı karakteri büyüklüğü ise “12 punto” olmalıdır. Örneği verilen şablonda bu yazı stili “Normal” olarak standart olarak yer almaktadır. Yani dönem projesi yazımı sırasında metinlerin yazım stili “Normal” olmalıdır. Bölüm başlıkları ve alt bölüm başlıkları veya şekil veya tablo numaraları yazıldıktan sonra klavyeden “Giriş”-“Enter” tuşuna basıldığında otomatik olarak bu yazım stiline geçilir. Ancak, geniş ve/veya uzun tabloların tek sayfaya sığması istendiğinde, tablolarda 9 veya 8 punto büyüklüğünde harfler kullanılabilir. Dış kapak ve cilt kapağı yazım büyüklükleri otomatik olarak ayarlanmıştır değiştirilemez.

Projenin yazımı süreci içerisinden tablo ve/veya şekiller sıklıkla kullanılmaktadır. Kullanılan şekil ve/veya tabloların proje yazım içerisinde alıntılanması gerekmektedir. Bu süreçte kimi zaman tablolar ve/veya şekilleri sırası değişmektedir ve bu durumda şekil ve/veya tabloların numaralarının değişimine yol açmaktadır. Bu değişen koşullarda tablo ve/veya şekilleri metin içerisindeki alıntılamalarda doğal olarak değişmektedir. Değişen bu koşullardan en asgari oranda etkilenmek için kullanılan tablo ve/veya şekillere otomatik olarak metin içerisinde alıntılama yapılabilir. Bu bölümde otomatik alıntılamanın nasıl yapılabileceği görsel olarak ifade edilmektedir.

Örneğin Bölüm 2.5’de verilen Şekil 2.1 ve Tablo 2.1’e otomatik alıntılama yapmak istenirse yapılması gereken işlemler aşağıdaki gibi olmalıdır.

İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından kabul edilen tezleri/projeleri oluşturan bölümler, projenin yapıldığı Ana bilim/Ana sanat dallarındaki akademik farklılıklardan dolayı çeşitlilik gösterebilir. Bu çeşitlilikten dolayı, aşağıda verilen ana bölümler dışında diğer bölümlerin proje içinde olma zorunluluğu yoktur. Projenin akademik içeriği ile ilgili ilk bölümü “Giriş bölümü olup ve son ana bölümü “Sonuç ve Öneriler bölümüdür. Arada kalan diğer bölümlerin sırası tamamen yazarlara bırakılmıştır. Bununla birlikte tezi/çalışmayı oluşturan bölümlerle ilgili açıklamalar ve tezin/çalışmanın bütünleşik olarak yapısı aşağıdaki gibidir bölüm 4’te verilmiştir.

İçindekiler sayfası, projede yer alan bütün bölümlerin Özet sayfasından başlanarak sayfa numarası ile verildiği bir dizindir. Bu bölümün başlığı olan “İÇİNDEKİLER” ibaresi büyük harflerle koyu olarak 14pt yazı boyutunda metin alanının üst kısmından boşluk bırakılmadan sayfaya ortalanarak yazılmalıdır.

İki adet 1 satır aralığı boşlukla başlayan ikinci satırda altı çizili olarak koyu ve 12pt boyutunda “Sayfa” sözcüğü sağa dayalı olarak yazılmalı ve 1 satır aralık boşluk bırakıldıktan sonra dizin yazımına geçilmelidir. Dizinin yazımında 12pt karakter büyüklüğü ve 1 satır aralığı kullanılmalıdır.

Sayfa numarası 12pt boyutunda “iii” olup sayfanın altında ve ortalanmış bir biçimde olmalıdır. Proje metninde kullanılan her bir ana bölümün ve ana bölümün alt bölümün başlığı, numarası ile birlikte ifade biçiminde hiçbir değişiklik yapılmaksızın tümüyle aynı olarak bu sayfada yer almalıdır. Her bir başlığın hizasına, sadece o başlığın yer aldığı ilk sayfanın numarası yazılmalıdır. Her bir satırın başlık ve sayfa numarası arasındaki kısım noktalama ile doldurulmalıdır. İtalik karakter kullanılmamalıdır.

Bu sayfada yer alan, Özet, Abstract, İçindekiler, Şekil Listesi, Tablo Listesi, Kısaltma ve Sembol Listesi, Önsöz, Giriş, Ana Bölüm Başlıkları, Kaynaklar ve Ekler ifadelerinin hepsi büyük harflerle ve koyu olarak yazılmalıdır. Alt bölüm başlıklarında bulunan her sözcüğün (ve, veya, ile vb. bağlaçlar haricinde) ilk harfi büyük diğer harfleri küçük olmalıdır.

Yazımda her sayfanın sol kenarından 4cm diğer kenarlardan ise 2,5cm boşluk bırakılmalıdır. Proje metninde, satır sonlarında hece bölmesi yapılmamalı ve proje metninin yazımı iki yana yasla düzeninde olmalıdır.

Şekiller, tablolar ve resimler metin içerisinde ortalanmalı ve mümkünse metinde sözü edilen sayfada ya da bir sonraki sayfada yer almalıdır. Taşma durumunda olan şekiller, tablolar veya resimler ya küçültülmeli veya “EKLER” başlığı altında sunulmalıdır. Bir sayfadan uzun olan şekiller proje metni içinde bulunmak zorunda ise, bir sayfa boyutuna göre bölünerek sonraki sayfada verilebilir. Bu durumda, şekil başlığı numara ve başlık aynı kalmak üzere, parantez içerisinde numaradan sonra “devam” ibaresi yazılarak verilmelidir. Örneğin “Şekil 3.4 (devam)”.

Paragraflar ile onu takip eden şekiller, tablolar ve resimler arasında 1,5 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda sayfa düzeni esaslarına uymak şartı ile metinde ilk söz edildikleri yerden hemen sonraya mümkün olduğu kadar yakın yerleştirilmelidir. Numaralama ve açıklama şekil ve resimlerin altına, tabloların ise üst kısmına yazılmalıdır. İlk rakam (eklerde ilk harf) şeklin, tablonun veya resmin yer aldığı bölümün numarası, ikinci rakam ya da rakamlar o tablo, resim veya şeklin bölüm içindeki sıra numarası olmak üzere, ardışık bir şekilde numaralama yapılmalıdır. Alt bölümlerin numaraları önemsenmemelidir. Örneğin 3. Ana Bölümün 6. Şekli “Şekil 3.6” veya Ek A Bölümünün 3. Tablosu “Tablo A.3” biçiminde yazılmalıdır. Tablo veya Şekil açıklaması ile tablo veya şekil arasında 1 satır aralığı boşluk bırakılmalı ve açıklama yazımında 1 satır aralığı kullanılmalıdır. Açıklama gerekmiyorsa yazılmayabilirdir. Genel olarak açıklamaların yazım boyutu 8-12pt arasındadır. Şekil, tablo ve resimlerin açıklaması numaradan sonra bir karakter boşluk bırakılarak, yalnızca baştaki sözcüğün ilk harfi büyük, öteki sözcükler küçük harfli olacak şekilde yazılmalıdır. Örneğin “Şekil 3.2: Yarı grupların sonlu temsil edilebilirliği” Açıklamaların alt satırlara devam etmesi durumunda, ikinci ve diğer satırlar şekil, tablo veya resim kelimelerinin ve numarasının bitiminden itibaren hizalandırılmalıdır. 

İstanbul Arel Üniversitesi Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Lisans Üstü Eğitim Enstitüsü Tez/Proje Yazım Kılavuzlarına aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Tez/Proje Yazım Kılavuzu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara