Bu kılavuzun amacı, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Programlarına devam eden öğrencilerin sunacakları tezlerin bilimsel anlamda yazılı sunum standartlarına uygunluklarını sağlamaktır.
Amaç, yazılacak lisansüstü tezlerinin içeriğinin genel çerçevesini düzenlemek ve öğrencilerin bilimsel çalışmalarını standart bir metin haline getirmelerine yol gösterici olmaktır.
Yüksek Lisans tezi hazırlayan öğrenciler, bu kılavuz içinde belirtilen kurallara uymak zorundadır, yetkililerce yapılan kılavuza uygunluk kontrolleri sonuçları doğrultusunda taslak tezi şekilsel olarak düzeltmekle yükümlüdürler. Düzeltme sorumluluğu öğrenciye aittir. Tez asıl yazım metni, en az 10.500 kelime uzunluğunda olmalıdır; belirtilenden daha az olan, şekilsel ve içerik olarak Kılavuza uygun olmayan, TURNITIN intihal raporu alınmayan ve uygunluğu onaylanarak tamamlanmamış tezler, format kontrolü için, KESİNLİKLE kabul edilmeyecektir. TURNITIN benzerlik oranları, toplamda en fazla %20 ve her bir kaynaktan ise %2 oranını geçemez. Bu oranların üzerindeki benzerlik oranlarının sorumluluğu danışmana aittir.
GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI
Tez, bilgisayar ortamında gelişmiş bir kelime-işlem programıyla (Windows word ve yeni sürümleri, Scientific Word gibi) yazılmalıdır. Bu kılavuzda sözü edilen ayarlar Microsoft Word kelime işlem program ayarlarıdır. Tez yazarı bu standartlara yakın olması koşulu ile benzer başka kelime/yazı işlem programını kullanabilir.
Tezde geçen tablolar, şekiller ve formüller bilgisayar ortamında oluşturulmalıdır. Bilgisayar ortamında oluşturulması mümkün olmayan şekiller, teknik resim ilkelerine göre çizilir, yazı ve semboller şablonla yazılır.
Sayfa numaraları: Times New Roman 10 punto ile yazılır. Önünde ve arka yanında ayıraç, çizgi gibi karakterler kullanılmamalıdır.
Sayfa numaraları sayfanın alt kenar ortasına ve alt kenardan 1 cm yüksekliğe yazılır. Tezin Ön Sayfaları (Bilimsel Etiğe Uygunluk, Tez Yazım Kılavuzuna Uygunluk Onayı, Ön Söz Ve/Veya Teşekkür, Özet, Abstract, İçindekiler, Tablolar Dizini, Şekiller Dizini, Kısaltmalar Dizini Ve Semboller Dizini Sayfaları) Küçük Romen Rakamları İle (i, ii, iii, iv, …) Numaralandırılır. (Numaralandırma Bilimsel Etiğe Uygunluk Sayfasından (iii) Romen rakamı ile başlar).
GİRİŞ’TEN İtibaren, Kaynakça, Ekler ve Özgeçmiş sayfalarının tümü Latin rakamlarıyla (1, 2, 3, 4, … ) numaralandırılır.
Tez yazım kılavuzu ve örnek tez yazım şablonuna aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.