Bu kılavuzun amacı; İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yaptırılacak yüksek lisans tez ve projeleri ile doktora tezlerinin (Kılavuzun devamında yalnızca “tez” olarak geçecektir.) yazılmasında şekil birliği sağlayacak kuralları belirlemektir.
Bu kılavuz, lisansüstü tezlerin biçim ve görünümüne ilişkin esaslar ile öğrencilerin tezlerini yazarken izleyeceği yol ve yöntemleri açıklar. Kılavuz içeriğinde tezler için belirtilen şekil ve esaslar, araştırma raporu, seminer, çalışması gibi öğrencilerin yapacağı tüm çalışma ve araştırmaların yazımı için de geçerlidir.
Türkçe tezlerin yazımında Türk Dil Kurumunca belirlenmiş yazım kurallarına uyulur. Bu amaçla Türk Dil Kurumunun yayımladığı en son tarihli Yazım Kılavuzu esas alınır.
Tezlerde kullanılan terimlerde birlik sağlanır. Aynı anlamdaki terimlerden hangisi tercih edilecekse tezin tamamında sadece o terim kullanılmalıdır. Diğer kaynaklardan aynen yapılan aktarmalar bu kuralın dışındadır.
Tezlerde üslup birliği sağlanır.
Tezlerde bir veya birden fazla kaynaktan yapılan aktarma veya alıntılar birbiri ardı sıra bir sayfa veya daha fazla yer tutacak şekilde verilmez. Bunun yerine, alıntı/aktarmalar arasında tezi hazırlayanın eleştiri, yorum ve açıklamaları da yer almalı veya bu tür aktarmalar tezin “Ekler” bölümünde gösterilmelidir.
GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI
Tezlerin yazımında 21×29,7 cm (A4) sayfa boyutu, basımında aynı boyutta en az 75 gram birinci hamur beyaz kâğıt kullanılır.
Tezlerde kullanılacak çeşitli tablo, şekil, grafik, resim, harita vb. için yazım alanının gerektirdiği hâllerde kâğıt boyutu, tez danışmanının onayı ile değiştirilebilir. Ancak farklı boyuttaki bu kâğıtlar ciltlemede uygun biçimde katlanmalıdır.
Tezlerin basımında ve çoğaltılmasında kâğıdın tek yüzü kullanılır. Tezlerin enstitüye teslim edilecek nüshalarının orijinal çıktı olması şart değildir. Çoğaltmalar (fotokopi) orijinal kabul edilir.
Tezler, 2010 ve daha yeni sürüm Microsoft Word programında yazılır. Yazımda sayfa numaraları dâhil Arial yazı tipi ve 11 harf boyutu kullanılır.
Ancak büyük ve geniş tabloları tek sayfaya sığdırabilmek için bu tablolarda, çıplak gözle okunabilecek düzeyde daha küçük harf boyutu seçilebilir. Sayfa altındaki dipnotlarda ise Arial 9 yazı tipi ve boyutu kullanılır.
Dış kapak, boş sayfa, tez tanıtım formu, iç kapak, jüri üyelerinin kabul ve onay sayfasına numara verilmez.
Sayfa numaraları sayfanın alt kenar ortasına ve alt kenardan 1 cm yüksekliğe yazılır. Özet sayfasından başlamak üzere tez metnine kadar olan sayfalara büyük harf Romen rakamları ile “I, II, III, IV“ şeklinde sayfa numarası verilir.
Tez metnine ait sayfalar ise normal rakamlarla “1,2,3,4“ şeklinde numaralandırılır. Metnin bölümleri için bölüm numarası ile birlikte veya ayrı numaralandırma yapılmaz. Eklere kadar sayfa numaraları birbirini takip eder.
Eklere, ilgili ekin harf ve sayfa sırasını gösteren rakamdan oluşan “A-1, B-3, C-7, Ç-2” şeklinde numara verilir.
Sayfalara numara verilmesine bu kılavuzda yapılan numaralandırmalar örnektir.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.