Bu Tez Yazım Kılavuzunun amacı, Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca hazırlanan Yüksek Lisans Seminerleri, Doktora Seminerleri, Yüksek Lisans Tezi ve Doktora Tezi ile ilgili esasları düzenlemektir.
Bu Tez Yazım Kılavuzunda belirtilen biçimde hazırlanan tezler, Enstitü yönetimlerinin belirlediği sayıda çoğaltıldıktan sonra, Enstitü Müdürlüğü’ne teslim edilir. Jüri, adaydan bazı düzeltmeler yaparak tezini yeniden sunmasını ve savunmasını isteyebilir veya adayın yaptığı çalışmayı başarısız bulabilir. Sunumu ve savunması başarılı görülen adaylar, yüksek lisans veya doktora derecesi almaya hak kazanırlar. Enstitü tez yazım kılavuzunda belirtilen unsurların dışında ihtiyaç duyulduğunda Publication Manual of the American Psychological Association, 6th Edition (APA 6. baskı) kurallarına başvurulabilir.
Bu yazım kılavuzu yayımlandığı tarihinden itibaren geçerlidir. Daha önceki yıllarda hazırlanmış tezler, biçim ve içerik bakımından farklı olduğundan tez yazımında örnek olarak kullanılmamalıdır. Her öğrenci yazdığı tezin, bu Tez Yazım Kılavuzunda belirtilen standart ve kurallara uygunluğunu sağlamakla yükümlüdür.
GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI
Tezler, A4 boyutlarında (210 mm x 297 mm), 80 g/m2 ağırlığında birinci hamur beyaz kâğıda basılmalıdır. Tez yazımında kâğıdın yalnızca bir yüzü kullanılır. Kapak sayfası ise, enstitüden temin edilir.
Bu kılavuzda belirtilen genel biçimin kolaylıkla uygulanabilmesi için tezler bilgisayar ortamında Microsoft Office, latex vb. yazılımı kullanılarak yazılmalıdır. Tezdeki tüm metinler için yazı karakteri Times New Roman olup kullanılacak karakter büyüklüğü 12 puntodur. Ancak tablo içleri yazılırken en fazla 12, en az 8 punto kullanılabilir. Bu değerlerin dışındaki yazı büyüklükleri kullanılmamalıdır. Alt ve üst indislerin yazımında düz yazı büyüklüğünden daha küçük bir karakter kullanılmalıdır (MS Word programında otomatik olarak verilen “üst simge, alt simge” özellikleri kullanılabilir). Yazımda noktalama işaretlerinden sonra bir karakterlik boşluk verilmelidir. Kâğıdın yalnızca bir yüzü kullanılmalıdır.
Her sayfanın sol kenarında 4 cm, alt ve üst kenarlarında 3 cm, sağ kenarında 2 cm boşluk bırakılmalıdır. Yazılar belirlenen metin bloğu dışına taşmamalıdır.
Kılavuz içinde belirtilen özel durumlar dışında tezin tamamının yazımında 1.5 tam satır aralığı kullanılmalıdır. Dipnot, tablo üstü, şekil ve resim altı yazılarda 1 tam satır aralığı olmalıdır. Paragraflar arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır. Bir paragraf en az iki cümleden oluşmalıdır. Metin iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
Sayfa numaraları sayfanın alt orta kısmına 12 punto olacak şekilde yazılmalıdır. Birinci ve ikinci iç kapak ile onay sayfası numaralanmaz. Özet, Abstract, İçindekiler ve varsa Şekiller Dizini, Tablolar Dizini, Semboller ve Kısaltmalar Dizini gibi tez ön sayfaları, “i, ii, iii, iv, v,vi,…” şeklinde küçük Romen rakamları ile; Giriş bölümüyle başlayan tez metni sayfaları ise “1, 2, 3,…” şeklinde numaralanmalıdır. 700 (Yediyüz) sayfayı geçen tezler 2 (iki) cilt olarak hazırlanabilir.
Yukarıda Belirtilen kurallar, Kadir Has Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünün yayınlamış olduğu tez yazım kılavuzunda yer alan kurallar ile bire bir aynıdır. Tez yazım kılavuzu ve örnek tez şablonuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.