05326745495
bilgi@tezimiduzenle.com

Kafkas Ü. Sosyal B.E. Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme - SPSS Veri Analizi - Tez Yazım Kılavuzuna Göre Düzenleme

Bu Kılavuzun amacı, Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı Anabilim/ Anasanat ve Bilim/Sanat Dallarında hazırlanacak Yüksek Lisans ve Doktora/Sanatta yeterlilik tezleri ile araştırma raporları ve seminer yazımında bilimsel yazım kurallarına uygun bir standartlaşmayı sağlamaktır. Enstitü’ye sunulacak Lisansüstü Tezlerin kabul edilebilmesi için, kılavuzda açıklanan tüm ilke/kurallara uygun olarak hazırlanmış olmaları gerekmektedir. Kılavuzda tezler için geçerli sayılan şekil esaslarının tamamı seminer çalışmaları ve araştırmaları da kapsar.

GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI

Tez yazma aşamasına gelen Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin yalnızca Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından hazırlanan bu Tez Yazım Kılavuzu’nu kullanmaları, daha önce onaylanıp basılan herhangi bir tezi kesinlikle örnek almamaları gerekmektedir.

Tez, yapılan çalışmanın ve çalışmayı yapanın niteliklerini yansıtan en somut bir belgedir. Tezler, hazırlanış amacına uygun bir içerik ve yapıda olmalı; dil ve anlatım yönünden okuyucu kitlesince kolayca anlaşılmalıdır. Tezler Türkçe dışında ilgili Anabilim Dalının bilim dili doğrultusunda yabancı dilde de hazırlanabilir.

Tez / Dönem Projesi, en az 80 gram A4 boyutunda birinci hamur beyaz kâğıda yazılmalıdır. Tez yazarken kâğıdın yalnızca tek yüzü kullanılmalıdır. Sayfa yapısı şu şekilde olmalıdır.

Üst boşluk (top)         : 3 cm

Alt boşluk (bottom)  : 2.5 cm

Sol (left)                     : 4 cm

Sağ (right)                  : 2.5 cm

Yatay sayfa yapısının kullanılmasını gerektiren durumlarda tabloların/şekillerin sığdırılabilmesi için farklı ölçüler kullanılabilir. Ancak, bu ölçüler sayfanın tüm kenarları için 2.5 cm’den az olamaz.

Yazım Biçimi: Yazının tümü “Times New Roman” yazım karakterinde ve “12 punto” ölçüsünde olmalıdır. Ancak gerektiği durumlarda, tablolar için aynı yazım karakterinde olmak kaydıyla 10 punto yazım ölçüsü kullanılabilir.

Satır Aralığı: Tez yazarken 1.5 satır aralığı ölçüsü kullanılmalıdır. Ancak gerektiği durumlarda, tablo, şekil ve özet (Türkçe ve İngilizce) için “tek satır” aralığı kullanılabilir.

Paragraflar: Paragraflar arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır. Bir paragraf en az iki cümleden oluşmalıdır. Metin sola ve sağa hizalanmış (İki Yana Yaslı) olarak yazılmalıdır. Paragrafların başlarında girinti yapılmamalıdır. Metnin sonuna tek satır gelmemelidir. Bunun için tez yazımına başlamadan önce bilgisayarda şu ayarın yapılması yeterlidir.

Tezin yazı karakteri ile sayfa numaralarının yazı karakteri aynı olmalıdır. Sağ alt köşeye veya sayfa ortasına sayfa numarası verilir. İç Kapak, Bilimsel Etik Bildirimi, Tez Kabul ve Onay sayfaları ve İçindekiler Tablosuna sayfa numarası verilmez. İçindekiler Tablosundan sonraki sayfalardan (Önsöz, Özet, Abstract, Kısaltmalar, Tablo Listesi, Şekil Listesi’ni belirten sayfalar) Giriş sayfasına kadar i, ii, iii, iv, v, … şeklindeki Romen rakamları yazılır. Giriş sayfasından itibaren 1 numara verilir, fakat yazılmaz. Takip eden sayfalar 2, 3, 4…. şeklinde numaralandırılır. 500 (Beşyüz) sayfayı geçen tezlerde arkalı, önlü yazdırılabilir. 700 (Yediyüz) sayfayı geçme durumunda 2 (iki) cilt olarak hazırlanır.

Yukarıda bahsedilen kurallar Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzunda belirtilen kurallar ile bire bir aynıdır. Tez yazım kılavuzu ve örnek tez şablonuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara