Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yürütülen yüksek lisans ve doktora tezlerinin yazımında biçim ve içerik yönünden uyulması gereken kuralların ve bilimsel sunuş standartları hakkında bilgiler verilmiştir.
Bu kılavuzun amacı, Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (SBE)’ne bağlı anabilim dallarında öğretim ve sınav yönetmeliği uyarınca hazırlanan rapor, dönem projesi, yüksek lisans tezi, sanatta yeterlik çalışması ve doktora tezi ile ilgili kuralların tanıtılmasıdır. Akademik unvan için hazırlanan ve kabul edilen her tez bilime ve/veya bilimsel yöntemlere katkı yapan özgün birer çalışmadır ve kütüphanelerin genel arşivleme standartları ile enstitülerin belirtilen kurallarına uygun olarak hazırlanması esastır. Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora tezi ve sanatta yeterlik çalışması hazırlayan öğrencilerin, bu kılavuzda verilen biçim ve içerik ile ilgili kurallara uymaları zorunludur. Bu dokümanda belirtilen biçimde hazırlanan tezler, Enstitü tarafından iki kez kontrol edilir. İlk kontrol, öğrenci tez savunma sınavına girmeden önce yapılır ve tezin yazım kurallarına uygun olup olmadığı incelenir.
Jüri, adaydan bazı düzeltmeler yaparak tezini yeniden düzenlemesini isteyebilir. Öğrenci sınava girip çıktıktan ve jüri tarafından belirlenen düzeltmeleri yaptıktan sonra tezin yazım kurallarına uygunluğu Enstitü tarafından tekrar kontrol edilir ve öğrencinin teze son şeklini vermesi istenir. Son kontrol, tez çoğaltılmadan ve ciltlenmeden önce yapılacak olup kontroller tezdeki hatalar giderilinceye kadar (öğretim ve sınav yönetmeliği dâhilinde) devam edecektir. Bu yazım kılavuzu yayımlandığı tarihten itibaren geçerlidir. Önceki yıllarda yapılmış tezler, biçim ve içerik bakımından farklı olduğundan tez yazımında örnek olarak kullanılmamalıdır.
GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI
Tezler, A4 boyutunda (210 mm x 297 mm) ve en az 80 g/m², en çok 100 g/m² birinci hamur beyaz kâğıda yazılmalıdır. Çoğaltma fotokopi ile yukarıda özellikleri belirtilen kâğıda, net ve okunaklı olacak şekilde yapılmalıdır.
Tez yazımında her sayfanın sol kenarından 4 cm, üst kenarından 3 cm, sağ ve alt kenarlarından ise 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.
Tezin hem dikey hem de yatay sayfalarına yazılan metinler bu sınırların dışına çıkmamalıdır. Yalnızca sayfa numaraları bu alanın dışında olup, sayfanın sağ üst kenarında olmalıdır.
Tez, bilgisayar ortamında uygun bir program kullanılarak yazılmalıdır. Tez kâğıdın tek yüzüne yazılmalıdır. Yazı Times New Roman karakterlerinde ve 12 punto büyüklüğünde olmalıdır.
Tablolarda ya da formüllerde karşılaşılan zorunlu hallerde en fazla 12 ve en az 8 punto yazı büyüklüğü kullanılabilir. Alıntılarda yazı büyüklüğü 11 punto, dipnotlarda ise yazı büyüklüğü 9 punto olmalıdır. Alt ve üst indislerin yazımında düzyazı büyüklüğünden daha küçük bir karakter kullanılmalıdır (“MS Word” programında otomatik olarak verilen “üst simge” ve “alt simge” özellikleri kullanılabilir). Tezde özellikle belirtilmesi gereken kısımlarda (Latince tür adları gibi) “italik” yazı tipi stili kullanılabilir. Bunun dışında başka yazı tipi kullanılmamalıdır. Yazımda virgülden ve noktadan sonra bir karakter ara verilmelidir.
Tez 1,5 satır aralığında yazılmalıdır. Özel sayfa veya ana bölüm başlığından sonra; paragraflar ve kaynaklar arasında; her türlü alt başlık, doğrudan alıntı, eşitlik, tez metni ile aynı sayfada yer alan tablo veya şekillerden önce ve sonra bir satır boşluk (18 nk) bırakılmalıdır.
Tez yazım kılavuzu ve örnek tez şablonuna aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.
Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.