Bu kılavuz KTO Karatay Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Yüksek Lisans ve Doktora programlarında tez hazırlayan öğrencilere belli standartlara uymaları gerektiği konusunda bilgi vermek amacıyla oluşturulmuştur. Bu kılavuzda yer alan kurallara göre tezlerin hazırlanması gerekmektedir. Kılavuz dışına çıkılarak hazırlanan tezler geçersiz sayılacaktır ve tez yazım süreçleri bir dönem daha uzayacaktır.
GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI
Tezler A4 standardında (21 x 29.7 cm, 80 g/m2) beyaz birinci hamur kağıda özellikleri bozulmadan çoğaltılmalı, kopyalar net ve okunaklı olmalıdır.
12 yazı boyutunda Times New Roman karakteri kullanılır. Harf büyüklüğü zorunlu hallerde 1 yazı boyutu azaltılabilir. Çizelge ve şekillerde istenirse 8 yazı boyutuna kadar küçültülebilir. Metin dik ve normal harflerle yazılır, koyu (bold) harfler başlıklarda kullanılır. Virgülden ve noktadan sonra bir karakter boşluk bırakılır.
Tez yazımında, her sayfanın üst ve sol kenarlarında 4.0 cm, alt ve sağ kenarlarda 2.5 cmboşluk bırakılmalıdır. Ciltlendikten sonra metin kısmının sayfayı ortalaması için; yazıların yazım bloğuna göre ortalanması gerekir. Tez yazımında bütün satırlar ve bütün başlıklar sol kenar boşluğunun bitiminden başlamalıdır. Paragraf başı içeriden başlamamalıdır.
Tez yazım kılavuzu içinde geçen aralık terimi, bir satır alt kenarından diğer satır alt kenarına olan mesafedir. Tez metni ve ekler 1.5 aralıkla yazılır. Kısaltmalar, çizelge, şekil ve sembol listeleri, teşekkür, özetler, kaynaklar, özgeçmiş, metin içindeki çizelge ve şekillerin isim ve açıklamaları ve dipnotlar 1 aralıkta yazılır. Paragraflar ve başlıklar arasına bir satır boşluk (12 punto) bırakılır. Alt başlıklar sayfanın son satırı olarak yazılamaz, en azından 2 satır daha sığdırılamıyorsa başlık da sonraki sayfada yer alır. Bir paragrafın ilk satırı sayfanın son satırı, paragrafın son satırı da sayfanın ilk satırı olarak yazılamaz.
Dış kapak ve İç kapak dışında tezin tüm sayfaları numaralanır. Tezin başlangıç kısmı, tez ön sayfaları, Türkçe özet, İngilizce özet, teşekkür, içindekiler, çizelge listesi, şekil listesi, kısaltmalar listesi ve sembol listesinden oluşur. Tezin metin kısmı ise giriş bölümü, diğer bölümler, sonuçlar ve / veya tartışma, kaynaklardan oluşur. Daha sonra ekler ve özgeçmiş yer alır. Tezin başlangıç kısmı birden başlayarak küçük romen rakamları ile (i, ii,…), metin kısmı ise arap rakamları ile (1, 2, …), rakamlar sayfanın alt orta kısmına gelecek şekilde numaralandırılır.
Tez yazım kılavuzu ve Örnek tez şablonuna aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.