Maltepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yürütülen yüksek lisans ve doktora tez konularının seçilmesi, kararlaştırılması, yürütülmesi, tez raporlarının yazımı, basımı ve değerlendirilmesi ile ilgili kurallar düzenlenmiştir.
Yüksek lisans eğitimi için gereken ders kredilerine erişeceği anlaşılan öğrenci o yarıyılın bitiminden önce, doktora eğitimi yapan öğrenci ise yeterlik sınavını başarı ile geçtikten sonra danışmanı olan öğretim üyesine de danışarak bir tez konusu belirler ve bir tez önerisi hazırlar. Tez konusunun öğrencinin eğitimini yapmakta olduğu bilim alanı ile doğrudan ilişkili, öğrencinin araştırma yapabilme becerisini arttırıcı ve bilime katkısının olması gerekir.
Tez önerisi, öğrenci tarafından, incelenmek üzere Enstitü’ye hitaben yazılmış bir dilekçe ekinde 3 (üç) adet olarak sunulur. Enstitü Müdürü, tez önerisini incelemek ve bir rapor hazırlamak üzere tezin konusu ile ilgili bir öğretim üyesini görevlendirir. Bu kişi, tez önerisini en geç iki hafta içinde inceleyerek görüşlerini bir rapor olarak Enstitüye teslim eder.
Raporun Enstitüye tesliminden sonraki ilk toplantısında Yönetim Kurulu tez önerisini gündemine alır ve bir karar verir. Tez önerisinin kabul edilmesi durumunda öğrenci tezini uygulamaya başlar. Tez önerisinin düzeltilmesi gereken yönleri varsa, öneri öğrenciye iade edilir ve gereken düzeltmeleri yapması istenir. Düzeltilen önerinin yeniden Enstitü’ye teklif edilmesi gerekir.
Bu durumda, önceki işlemler yeniden yapılır. Enstitü Müdürü öneriyi değerlendirilmek üzere daha önce inceleyen öğretim üyesine verebilir. Tez önerisinin ret edilmesi durumunda, ret gerekçeleri doğrultusunda öğrencinin başka bir tez önerisi hazırlaması gerekir.
Kâğıt Özellikleri
Tezler A4 standardında (21 x 29,7 cm) en az 80 en çok 100 gram /m2 beyaz birinci hamur kâğıtlara yazılmalıdır. Çoğaltma fotokopi ile yapılır. Tezler özellikleri bozulmadan çoğaltılmalı, kopyalar net ve okunaklı olmalıdır.
Baskı
Tezler paket programlar (Microsoft Office Word®, Word Perfect® vb.) kullanılarak 12 punto Times New Roman ya da 11 punto (yazı boyutu) Arial yazı karakteri ile yazılır. Tezde kullanılan yazı karakteri ve boyutu, tezin bütününde aynı olmalıdır. Harf büyüklüğü zorunlu hallerde 1 punto küçültülebilir. Metin dik ve normal harflerle yazılır, koyu (bold) harfler başlıklarda kullanılır.
Virgülden ve noktadan sonra bir karakter boşluk bırakılır. Tablo ve şekillerdeki yazı boyutu gerekli durumlarda 8 puntoya kadar küçültülebilir. Tezler, lazer ya da lazer kalitesinde çıktı veren yazıcı ile kâğıdın yalnızca bir yüzüne basılmalıdır.
Tez metni, özel sayfalar ve ekleriyle birlikte tek bir cilt haline getirilmeli, kapak, beyaz bristol
kartondan yapılmalıdır. Varsa, standart büyüklük dışında kalan basılı ve diğer (videokaset, vb.) materyal ayrı bir ek halinde uygun zarf ya da kutu(lar) içinde teslim edilmelidir.
Sayfaların Numaralandırılması
Sayfa numaraları, bilgisayar programlarının sunduğu olanaklar kullanılarak konulmalı; iç kapak
dışında bütün sayfalar numaralandırılmalıdır. Teşekkür, Özet, İngilizce Özet, İçindekiler, Simgeler
ve Kısaltmalar, Şekiller ve Tablolar dizinleri gibi tezin ön sayfaları “i, ii, iii, iv, v …” şeklinde küçük harf Roma rakamları ile; giriş bölümü ile başlayan diğer sayfalar ise “1, 2, 3, 4, 5, …” şeklinde numaralandırılmalıdır. Sayfa numaraları sayfanın alt orta kısmında olacak şekilde konulmalıdır, önünde ve arkasında parantez, çizgi gibi işaretler konulmamalıdır.
Satır Aralıkları
Ana metinde satır araları 1,5 satır olmalıdır. Şekil altı yazıları ve tabloların açıklamaları ile alıntılar ve kaynaklar dizininin yazımında da aynı aralık kullanılmalıdır. Dipnot metinlerinde satır aralığı 1 satır olmalıdır. Paragraflar arasında 1,5 satır aralık olmalı ancak, her yeni paragraf 1.25 cm içeriden başlamalıdır.
Birinci dereceden bölüm başlıkları, Teşekkür, Özet, İngilizce Özet, Dizinler ve Kaynaklar için sayfa başı yapılmalıdır. İkinci ve üçüncü dereceden başlıklardan önce 12 punto boşluk bırakılmalıdır, ayrıca, üçüncü dereceden başlıklar 1.25 cm içeriden başlatılmalıdır.
Şekil, tablo ve formüller ile ana metinden önce ve sonrasında olmak üzere birer satır boşluk bırakılmalıdır. Şekil ve şekil alt yazısı ile tablo ve tablo üst yazısı arasında 6 puntoluk boşluk olmalıdır.
DETAYLI BİLGİ İÇİN TEZ YAZIM KILAVUZUNU İNDİRİNİZ
Maltepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.