Bu kılavuz, Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yürütülen Tezsiz Yüksek Lisans bitirme projelerinde şekil, içerik ve yazım olarak bütünlüğün sağlanması için uyulması gereken kuralları içermektedir.
BİTİRME PROJE ÇALIŞMASI
- Bitirme projesi Tezsiz Yüksek Lisans öğrencileri tarafından hazırlanması gereken kredisiz bir araştırma çalışmasıdır.
- Proje konusuna danışman hoca ile öğrenci tarafından birlikte karar verilir.
- Öğrenci, çalışmak isteyeceği muhtemel “üç” konuyu danışmanına bildirir.
- Karşılıklı görüş alış verişinden sonra konuyu birlikte kesinleştirirler.
- Proje, öğrencinin, danışman öğretim üyesinin yönlendirmesi ile hazırlanır ve jüri tarafından değerlendirilmek üzere, ilgili yarıyıl sonunda karton cilt yapılmış üç nüsha olarak danışman öğretim elemanına teslim edilir.
- Projedanışmanı gerekli değerlendirmeyi yaparak sonucu Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bildirir.
- Proje konusu öğrenim görülen alana ilişkin seçilir. Öğrencinin pratik bilgisini geliştirmesi ve bir araştırmanın bütün süreçlerini gerçekleştirebilmesi amaçlanır.
- Proje çalışmaları birer akademik araştırma olarak ele alınmalı ve tıpkı akademik tezlerdeki olduğu gibi belirli şekil şartlarına, yapısal düzene ve uygun formatta hazırlanması gerekmektedir. Dönem sonunda sunulacak olan proje raporunun içerik ve kalite açısından dönem sonundaki proje danışmanını tatmin edecek bir asgari performansa sahip olması gerekir.
PROJE YAZIM KURALLARI
Sayfa Düzeni ve Yazım Özelliği:
Araştırmanın yazılacağı kağıt birinci hamur beyaz A4 kağıt (75-80 gr/m2, 210×297) ebadında olmalıdır. Kağıdın dört kenarında bırakılacak boşluklar sırasıyla, üst kenar 3 cm, sol kenar 4 cm, alt kenar 3 cm ve sağ kenar 2 cm olacaktır. Ancak, unutulmaması gereken nokta ciltleme işlemleri esnasında yapılacak olan kenar kesme işlemleri ile bu marjlarda daralma olacaktır. Dolayısıyla, 2 mm’lik bir ilave kesme payı alt, üst ve sağ taraftan verilebilir. Kağıdın sadece bir yüzüne yazı yazılacaktır.
Satır Aralığı:
Araştırma metninin satır aralığı 1,5 olacaktır. Ancak, özette 1 (bir) satır aralığı kullanılabilir.
Tablolar ve Şekiller:
Metin içerisinde tablolar ve şekillerin olması durumunda, her bölümde yer alan Tablolar ve Şekiller sırayla numaralandırılır. Tablo veya Şekil başlıkları Tablo veya Şeklin üst kısmına aşağıdaki şekilde yazılır.
Paragraflar:
Paragraf başı yapılmaz, bir buçuk satır aralığı verilerek paragraf başladığı gibi devam eder. Hizalama, “iki yana yaslı” olarak yapılır.
Metin İçerisinde Kaynak Gösterme:
Araştırma esnasında kaynaklara atıfta bulunulurken alıntılar yapılabilir. Her alıntının kaynağının mutlaka gösterilmesi gerekir. Aşağıda metin içinde kaynak gösterme biçimlerine örnek verilmektedir.
Örnek: Bu bağlamda Balcı (1993:108) “günümüzde özgür sendikalar ve hür toplu pazarlık süreçleri, siyasi ve demokratik rejimlerin vazgeçilmez ve teşvik edilmesi gereken müesseseleri haline gelmiştir” şeklinde görüş beyan etmektedir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS BİTİRME PROJESİNİ DAHA DETAYLI İNCELEMEK İÇİN ALTTAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ…
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.