Nişantaşı üniversitesi sosyal bilimler enstitüsünde tez yazan doktora/yüksek lisans öğrencilerinin belli standartlara uyması ve bu standartlar doğrultusunda tezlerini yazmaları için bir tez yazım kılavuzu oluşturulmuştur. Yüksek lisans/Doktora öğrencileri tez yazım aşamasında, nişantaşı üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü tez yazım kılavuzunda yer alan tüm kurallara uyması gerekmektedir. Bu kurallara uymadığı takdirde tezlerini düzenler veya tezlerini yazarlar ise; Enstitü tarafından geçersiz sayılacaktır. Nişantaşı üniversitesindeki tez yazım süreçlerini ve bu süreçlerde neler yapmanız gerektiğini bu yazımızda sizler ile paylaşacağım.
TEZ YAZIM SÜRECİ
Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında tez yazım süreçleri aynıdır ve bu süreçlerde daha çok yüksek lisans öğrencileri zorluk çekmektedir. Bunun en büyük nedeni ise, ilk kez tez yazmasından kaynaklıdır. Ama tezdoktoru.com olarak bu sürece nasıl başlamanız gerektiğini ve bu süreçte neler yapmanız gerektiğini sizlere anlatacağım. Bu anlattıklarım dışında zorluk çeker, kafanıza takılan sorular olursa bize ulaşabilirsiniz.
Tez yazmaya başlamadan önce, öncelikle ‘APA’ tez yazım dili veya akademik tez yazım dili kurallarını öğrenmelisiniz. Çünkü yazacak olduğunuz tez bu yazım diliyle yazılması gerekmektedir. Bu yazım dilini tez yazmaya başlamadan önce öğrenirseniz, daha sonradan herhangi bir düzeltme ile veya kelime hatalarının düzenlemesi ile uğraşmayacaksınız. Emin olun ki tez düzenlemek tez yazmaktan daha zor bir iştir ve eğer bilmiyorsanız, çok zorlanacağınız bir süreçtir. Bu yüzden öncelikle ‘APA’ tez yazım dilini öğrenmemizde fayda vardır.
İkinci olarak tez konumuz ile ilgili kaynak taraması yapmamız gerekmektedir. Çünkü tezimiz ile ilgili yeterli kaynak bulunmuyorsa bu tez yazma sürecinde sizlere büyük zorluklar verecektir. Kaynağı az olan bir tezi yazmak oldukça zordur. Bu yüzden tez konumuzu almadan önce kaynak taraması yapmamızda fayda vardır. Bu yüzden ikinci ve en önemli nokta kaynak taramasıdır.
Kaynak taraması yeterli olduğu takdirde, tezimizin içerik kısmını hazırlamalıyız. Peki nedir bu içerik kısmı diyorsunuzdur muhtemelen. İçerik kısmı kitaplarda olduğu gibi tezde olması gereken konu başlıklarının yer aldığı içindekiler sayfasıdır. İçindekiler sayfasını yani konu başlıklarının olduğu sayfayı önceden hazırlamanız tez yazmaya başlamadan önce neyi neye göre yazacağınız ve hangi sıraya göre gideceğinizi belirler ve buda tez yazım sürecinde emin olun sizlere büyük ölçüde bir zaman kazandıracaktır. Bu yüzden, ‘APA’ yazım kurallarını öğrendikten ve kaynak taramasını yaptıktan sonra, en önemli bir diğer nokta içindekiler sayfasını oluşturmanız olacaktır. Bu sayfayı oluşturursanız eğer tez yazım sürecinizde en az 1 ya da 2 aylık bir zaman kazanacaksınız. Bu sayfayı hazırlarken tez konunuzla ilgili olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz.
Tez yazmaya başlamadan önce yukarıdaki hususlara dikkat ederseniz eğer, bu süreci hiç zorlanmadan bitireceksiniz.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU
Tez yazım kılavuzu bilgiler nişantaşı üniversitesi sosyal bilimleri enstitünün hazırlamış olduğu son güncel tez yazım kılavuzu bilgileridir. Bu bilgiler başka bir üniversitenin, başka bir enstitüsü ile karıştırılmamalıdır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER
Her bölüm yeni bir sayfadan başlatılmalıdır. Tezin metin kısmı, konunun uzunluğu ve derinliğine göre çeşitli ana ve alt bölümlerine ayrılır. Bölümlerin belirli bir plan dahilinde sunulması, her bölüm için uygun bir başlık ve numaralandırma sisteminin verilmesi gereklidir. Bölüm başlıkları, BÜYÜK HARFLERLE ve 14 Punto ve Bold/Koyu olarak yazılmalıdır. Metinde başlıklar dışında kalan kısımlar Times New Roman 12 punto olarak yazılır. Satır aralığı 1,5 olmalıdır.
Kapsam olarak tezlerde kaynak taraması, (varsa) araştırma modeli, yöntem ve teknikler, araştırma sonuçları (analiz) ve tartışma bölümlerinin bulunması beklenmektedir. Yüksek Lisans ve Doktora tezleri gibi bilimsel çalışmalarda amaç bilime, akademik yazına veya uygulamaya katkı sağlamaktır. Ancak bu katkının ne olabileceğinin belirlenebilmesi için o alanda daha önce yapılan çalışmaların eleştirel bir gözle incelenmesi (kaynak incelemesi) gerekir. Ayrıca, bir araştırmanın başarısını belirleyen ölçütlerden biri de çalışmanın özgünlüğü olduğundan, söz konusu alanda daha önce yapılan çalışmaların benzerini yapmak anlamlı bir bilimsel çaba olmayacaktır.
Bilimsel araştırmalarda mutlaka olması gereken bölümlerden bir diğeri ise, araştırmanın yöntemidir. Yönteme ilişkin bilgiler ayrı bir bölümde verilebileceği gibi araştırma bölümünün bir parçası şeklinde de verilebilmektedir. Tezlerde araştırmanın amacına uygun bir uygulama veya analiz bölümünün bulunması da gerekmektedir.
SAYFA NUMARALARI
Kapak, iç kapak, beyan ve önsözde sayfa numaralandırması yapılmaz. İçindekiler sayfasından başlanarak giriş kısmına kadar sayfalar Romen rakamı ile (i, ii, iii, iv…) gösterilir. Girişten itibaren metnin sonuna kadar normal rakam (1, 2, 3, 4…) kullanılır. Sayfa numaraları sayfanın altında ortada olmalıdır.
NOT: Nişantaşı üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü tez yazım kılavuzunu detaylı incelemek ve indirip faydalanmak istiyorsanız eğer aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.