Tez çalışmasının hazırlanması ve yazılmasında belli kurallara uyulması gerekmektedir. Ordu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Anabilim Dallarında hazırlanacak olan Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerinin yazılması aşamasında, uyulması gereken standartlar ve bilimsel yazım kurallarını belirlemek amacıyla öğretim üyelerimizin katılımı ile Tez Yazım Kılavuzu hazırlanmıştır. Enstitümüz Anabilim Dallarında gerçekleştirilecek tezlerin kabul edilebilmesi için, bu kılavuza uygun olarak hazırlanması ve yazılması gerekmektedir.
Yukarıdaki yazıda da bahsettiğimiz gibi tez yazarken ve tezimizi düzenlerken, ordu üniversitesi sağlık bilimleri enstitüsü’nün hazırlamış olduğu tez yazım kılavuzunda yer alan kurallara uymamız gerekmektedir. Bu kurallara göre tezimizi yazmaz veya düzenlemez isek yazmış olduğumuz tez ordu üniversitesi sağlık bilimleri enstitüsü tarafından geçersiz sayılacaktır. Bu durumda size geri bildirimleri olacak ve sizden düzenleme isteyeceklerdir.
ORDU ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI
Tezin Anlatımı:
Tez, kolay anlaşılır, akıcı, arı bir Türkçe ile yazılmalıdır. Yazım, Türkçe kurallarına uygun olmalı, bunun için Türk Dil Kurumu’nca çıkarılmış olan en son Sözlük ve Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır. Anlatım üçüncü şahıs ağzından (pasif anlatım) yapılmalı, tümceler kısa ve özlü olmalıdır.
Bitki ve hayvanların Latince isimlerinin yazımında tür ve cins isimleri italik ve kısaltma yapılmadan verilmelidir
Tezlerde, Türkçe yazım kurallarına uyulur. Ancak, bilimsel araştırmalara özgü bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlar, özetlenerek aşağıda verilmiştir.
Söylenenlerden ortak anlamlar çıkarabilmek için, tezdeki ifadeler, olabildiği kadar, sayısallaştırılarak verilmelidir.
Tezlerde, genel (kişisel olmayan) bir anlatım kullanılır. Bu nedenle, tezlerde, birinci tekil (ben vb.) ve çoğul (biz vb.) kişi zamirleri kullanılmaz. Gerekli görülen yerlerde “araştırmacı”, “yazar” gibi ifadeler ya da “edilgen” çatılı cümleler kullanılır. Örneğin, araştırmacı “yaptığım araştırmada” diyeceğine, “yapılan araştırmada” ya da “yazarın yaptığı araştırmada” sözlerini; “bizde”, “toplumumuzda” gibi sözler yerine, “Türkiye’de” sözünü kullanmalıdır.
Öneriler bölümü dışında, tezdeki ifadeler, geçmiş zamanlı cümlelerle yazılmalıdır.
Tezlerde, kullanılan terimler, bilgilerin sunuluşu ve biçimlerde, bir örneklik sağlanması çok önemlidir. Tez yazılırken, bu konu bilinçli olarak işlenmelidir. Aynı kavramı yansıtmak için, tezin her yerinde aynı terim kullanılmalıdır. Örneğin, aynı kavram için bir yerde “verim” bir başka yerde “randıman” sözcüklerinin kullanılması okuyucuyu yanıltabilir. Bilgilerin sunuluş biçiminde de bir örneklik korunmalıdır.
ORDU ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU VE BİÇİMSEL ÖZELLİKLERİ
Kullanılacak Kâğıdın Niteliği ve Baskı: Tüm kopyalar için en az 80 gr/m2 en çok 100 gr/m2, birinci hamur beyaz kağıt kullanılmalıdır. Kağıt standart A4 (21 cm x 29.7 cm) boyutlarında olmalıdır. Tezler bilgisayar kullanılarak lazer ya da lazer kalitesi çıktı veren yazıcı ile kağıdın yalnızca bir yüzüne siyah mürekkeple basılmalıdır.
Kenar Boşlukları ve Hizalama: Her sayfanın sol kenarında 4 cm, alt ve üst kenarlarında 3 cm, sağ kenarında ise 2,5 cm boşluk bulunmalıdır. Belirlenen metin bloğu çerçevesi dışına taşmamalıdır. Metin sağ kenarı hizalanmamalıdır, her iki yana yaslı şeklinde olmalı ve cümle sonuna gelen kelimeler bölünmeden yazılmalıdır. Kenar boşluklarına hiçbir şey yazılmamalıdır. Başlık, metin, tablo ve resimler belirtilen kenar boşlukları içinde kalmalıdır.
Satır Aralıkları: Tezin ana metni 1,5 satır aralıkla yazılmalıdır. Şekil alt yazıları ve tabloların açıklamaları ile alıntılar ve kaynaklar dizinin yazımında da aynı aralık kullanılmalıdır. Dipnot metinlerinde satır aralığı 1 satır olmalıdır. Sayfa sonuna gelen başlıkları en az iki satır izlemeli aksi halde yeni sayfaya geçilmelidir. Bütün alt bölüm başlıkları öncesinde 12 nk sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır. Metin kısmı ise, paragraftan önce 6 nk boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Paragraflar: Paragraf sol kenardan 1 cm içerden başlamalıdır.
Yazı Karakterleri: Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır. Ana metin harf büyüklüğü 12 punto, dipnotlar 10 punto olmalıdır. Tek sayfaya sığdırılan tablo ve şekillerde daha küçük karakterler (en küçük 8 punto) kullanılabilir.
Birimler: Uluslararası birim sistemine (SI) ait temel ve türetilmiş birimler, standart simgeler ve ön ekleri kullanılmalıdır. Birimi anlatan sözcüğün Türkçe veya Türkçeleşmiş bir karşılığı var ise, açık yazımda bu karşılık kullanılmalı, ancak birim simgelerinin yazımında uluslararası standartlara kesinlikle uyulmalı, keyfi kısaltmalar yapılmamalıdır. Örneğin, açık yazımda saniye, santimetre, litre olarak yazılan birimlerin kısaltmaları için “s”, “cm”, “l” yazılmalı; sm, sn, lt, gibi keyfi kısaltmalar yapılmamalıdır.
Sayfaların Numaralanması: Sayfa numaraları, kelime işlem programlarının sunduğu olanaklar kullanılarak konulmalı, iç kapak ve onay sayfası dışında tüm sayfalar numaralandırılmalıdır. Teşekkür, özet, abstract, içindekiler, simgeler ve kısaltmalar, şekiller ve tablolar dizinleri gibi tez ön sayfaları “I, II, III, IV, V….” şeklinde küçük harf Romen rakamı ile; giriş bölümü ile diğer sayfalar “1, 2, 3, 4….” şeklinde numaralandırılmalıdır. Sayfa numaralarının önünde ve arkasında herhangi bir karakter kullanılmamalıdır. Sayfa numaraları sayfanın alt ortasına konulmalıdır.
Ordu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.