Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi, (ODÜ), bölümlere teslim edilecek bitirme tezlerinde tezlerinde, bir standardı sağlamak amacıyla, bilimsel sunumla ilgili genel kurallar bu kılavuzda kısa, öz ve kolay anlaşılabilecek şekilde belirtilmiştir. Ziraat Fakültesi öğrencileri tezlerini hazırlayıp teslim etmede, bu kılavuzda belirtilen yazım, biçim ve öz ile ilgili tüm kurallara uymak zorundadır.
ORDU ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİTİRME TEZİ YAZIM KURALLARI AŞAĞIDAKİ GİBİDİR
Kullanılacak Kâğıt ve Çoğaltma Sistemi: Tezler A4 kâğıdına uygun birinci hamur beyaz kâğıtların sadece bir yüzüne yazılır. Yazılar siyah renkte olmadır. Çoğaltma fotokopi ile yapılır. Çoğaltılan nüshalarda yazı ve şekiller net ve okunaklı olmalıdır.
Yazım Yöntemi: Tez, bilgisayarla yazılmalıdır. Yazı karakteri olarak “Times New Roman” seçilmeli ve “11 punto” olmalıdır. Tezde özellikle belirtilmesi gereken kısımlarda istenirse italik yazı şekli (özellikle lâtince isimler için) kullanılabilir. Bunun dışında diğer yazı türleri kabul edilmez. Bütün sembol ve özel işaretler bilgisayar veya şablonla yazılmalıdır. Silinti kazıntı vb. düzeltmeler özenle ve kopyalarda görülmeyecek şekilde yapılmalıdır.
Sayfa Düzeni: Kağıdın üst kenarında 3 cm ve sol kenarında 4 cm, alt 3 cm ve sağ kenarında ise 2 cm boşluk bırakılmalıdır. Sayfanın son satırının son kelimesi ikiye bölünmez. Alt bölüm başlıkları, alt kenar boşluk sınırından en az iki satır daha üste ya da sonraki sayfaya yazılmalıdır. Önsöz, İçindekiler, Özet, Genel Bilgiler, Bulgular gibi ana bölüm başlıkları üst kenardan 4 cm aşağıya yazıldıktan sonra 1.5 satır aralığı bırakılarak metne geçilir.
Anlatım: Noktalama ve imlâ için Türk Dil Kurumu İmlâ Kılavuzu ve Türkçe sözlüğüne uyulmalıdır. Tezde tercihen SI birimleri kullanılmalıdır. Gerekiyorsa MKS birimleri de kullanılabilir. Anlatımda üçüncü şahıs kullanılmaya özen gösterilmelidir.
Satır Aralıkları: Bütün metin 1,5 aralıkla yazılır (bir sayfada 33 – 37 satır). Paragraflar arasında da 1,5 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır. Dipnotlar, Kaynaklar, Tablolar, Şekiller ve Ekler 1 aralıkla yazılmalıdır. İki kaynak arasında 1 aralık boşluk bırakılmalıdır. Nokta ve virgül gibi noktalama işaretlerinden sonra bir harf boşluk bırakılır. Paragrafa otomatik satır başı 1,25 cm (TAB kadar) boşluk bırakılarak başlanır.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitirme Tezi Yazım Kuralları
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.