05326745495
bilgi@tezimiduzenle.com

OKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme - SPSS Veri Analizi - Tez Yazım Kılavuzuna Göre Düzenleme

Bu tez yazım kılavuzunun amacı, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Yüksek Lisan ve Doktora Lisansüstü programlara kayıtlı öğrencilerin Yüksek Lisans ve Doktora tezlerinin yazımında birliği sağlamak, yazım ilke ve kurallarını belirlemektir. Tez yazım kılavuzunun metni tezler için geçerli sayılan şekil esaslarının tamamını ve seminer çalışmalarını da kapsamaktadır. Tez yazım kılavuzunda belirtilen bütün kurallara Osmaniye Ata Korkut Üniversitesinde yer Doktora ve Yüksek Lisans Öğrencilerinin uymaları gerekmektedir. Bu kılavuzda belirtilen kurallara uymadıkları takdirde tezleri geçersiz sayılacaktır.

OSMANİYE ATA KORKUT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

TEZ YAZIM KURALLARI

YAZIM DİLİ:

Türkçe yazılarda Türkçe imla kurallarına uyulmalıdır. Çalışmada, anlatılmak istenen konu net ifade edilmeli, uzun ve karışık cümlelerden kaçınılmalı, cümleler imla bakımından düzgün olmalı ve kelimeler yerinde kullanılmalıdır. Cümleler anlamca doğru, sade, açık ve uyumlu olmalı, sözcükler iyi seçilmelidir. Cümleler ve paragraflar arasında bağlantı iyi yapılmalı, konu dışı ifadelerle bu bağlantı koparılmamalı ve bölümden bölüme geçişlerde gerekli bağlantıların kullanılmasına özen gösterilmelidir. Türkçe’ye yerleşmemiş yabancı sözcüklere fazla yer verilmemelidir. İyelik ifade eden sözcükler (yaptım, gördüm, buldum, çalışmamızda, bilim dalımızda, vb.) tercih edilmemelidir. Tezlerde bir veya birden fazla kaynaktan yapılan aktarma veya alıntılar, birbiri ardına ve bir sayfa veya daha fazla yer tutacak şekilde verilmemelidir. Bunun yerine alıntı/aktarmalar arasında tezi hazırlayanın eleştiri, yorum veya açıklamalarına yer verilmelidir.

İmla ve Noktalama:

Tezlerde imla ve noktalama yönünden Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlük ve İmla Kılavuzu’na uyulmalıdır.

Kağıt Gramajı ve Boyutları:

Tezlerde A4 standardında 1. Hamur en az 80 gr beyaz kağıt kullanılmalıdır. Kağıtların sadece tek yüzü kullanılmalıdır.

Sayfa Düzeni:

Bir sayfadaki metin alanının üst, alt, sol ve sağ boşluklarının ölçüsü şu şekilde olmalıdır:

Üst boşluk: 3 cm, Alt boşluk: 2.5 cm, Sol boşluk: 4 cm, Sağ boşluk: 2 cm.

Tez yazımında, Times New Roman tipinde, 12 punto boyutlarında yazı karakteri kullanılmalıdır. Dipnotlarda, bloklanmış alıntılarda, çizim ve tablolarda 8-10 punto boyutlarında aynı yazı karakteri kullanılır. Tezin içinde özellikle belirtilmesi gereken kısımlarda, istenirse italik yazı biçimi kullanılabilir.

Tez metninde satırlar “iki yana yasla” biçiminde ve 1,5 satır aralıklı yazılmalıdır. Ancak kısaltmalar, tablo, şekil ve sembol listeleri, ön söz, özetler, kaynaklar, ekler, öz geçmiş, metin içindeki tablo ve şekillerin isim ve açıklamaları ve dipnotlar tek aralıklı yazılır.

İç kapaktan sonra bütün sayfalar numaralandırılır. Girişe kadarki sayfalar (önsöz, kısaltmalar, içindekiler gibi. . .) küçük harf Romen rakamlarıyla (I,II, III, IV, V. . .) şeklinde, giriş bölümüyle başlayan diğer sayfalar ise (1, 2, 3, 4. . . ) şeklinde numaralandırılmalıdır. Sayfa numarası sağ alt köşede yer alır.

Not: Osmaniye Korkut Ata  Üniversitesi Tez Yazım Kılavuzuna ve Tez Yazım Kuralları Şablonuna Aşağıdaki Linkten Ulaşabilirsiniz.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara