05326745495
bilgi@tezimiduzenle.com

ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme - SPSS Veri Analizi - Tez Yazım Kılavuzuna Göre Düzenleme

Bu kılavuzun amacı, Ordu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği uyarınca Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ana bilim Dallarında hazırlanan proje, seminer ve tezlerin tez ve tez önerilerinin yazımında belli bir standart oluşturmayı amaçlayan bu kılavuzda genel ilkeler ve yazım kuralları kısa ve öz olarak sunulmuştur.

Hazırlanan kılavuzda, sayfa düzeni, metin düzeni, dipnot gösterme, kaynak gösterme vb. konular ele alınmıştır.

Kılavuzda yer alan bilgiler daha önceki tez yazım kılavuzuna göre farklılıklar gösterdiğinden tez yazmakta olan öğrencilerin bu kılavuzu dikkatlice okumaları, daha önce kabul edilmiş tezleri dikkate almamaları gerekmektedir.

TEZ YAZIM KILAVUZU İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER AŞAĞIDAKİ GİBİDİR

ANLATIM:

Tez, kolay anlaşılır, akıcı bir Türkçe ile ve bilimsel metne uygun yazılmalıdır. Yazım, Türkçe kurallarına uygun olmalı, bunun için Türk Dil Kurumu’nca çıkarılmış olan en son Sözlük ve Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır. Anlatım üçüncü şahıs ağzından (pasif anlatım) yapılmalı, tümceler kısa ve özlü olmalıdır.

Tezlerde, genel (kişisel olmayan) bir anlatım kullanılır. Bu nedenle, tezlerde, birinci tekil (ben vb.) ve çoğul (biz vb.) kişi zamirleri kullanılmaz. Gerekli görülen yerlerde “araştırmacı”, “yazar” gibi ifadeler ya da “edilgen” çatılı cümleler kullanılır. Örneğin, araştırmacı “yaptığım araştırmada” diyeceğine, “yapılan araştırmada” ya da “yazarın yaptığı araştırmada” sözlerini kullanmalıdır.

Tezlerde, kullanılan terimler, bilgilerin sunuluşu ve biçimlerde, bir örneklik sağlanması çok önemlidir. Aynı kavramı yansıtmak için, tezin her yerinde aynı terim kullanılmalıdır. Örneğin, aynı kavram için bir yerde “verim” bir başka yerde “randıman” sözcüklerinin kullanılması okuyucuyu yanıltabilir.

TEZİN BÖLÜMLERİ:

Tezlerde içeriği oluşturan bilgi türleri çeşitli bölüm ve alt bölümler halinde düzenlenir. Genellikle üç kademede düzenlenen tezler bölümlere ayrılır. Bu bölümler:

  • Ön bölüm,
  • Ana bölümler (metin),
  • Arka bölümdür (ekler ve kaynakça).

Ön ve arka bölümler, yardımcı nitelikte olup, ana bölümleri tanıtıcı ve tamamlayıcı görevleri vardır.

Kapak, Önsöz, İçindekiler, Tablo Listesi, Şekiller Listesi ve Sayfa düzeni gibi konulara ulaşabilmek için aşağıdaki linke tıklayınız. Bu link tez yazım kılavuzu olup, tez yazım sürecinde sizlere yardımcı olacaktır.

Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara