Bitirme ödevinden beklenti, son sınıf öğrencisinin, danışmanı ile birlikte belirleyeceği “mekânsal ve zamansal anlamda daraltılmış” bir konuda kaynak araştırması yaparak, teorik amaç gütmeyen açıklayıcı bir araştırma metni sunmaktır.
DANIŞMANIN ROLÜ:
Bitirme ödevinde, danışmanın rolü oldukça önemlidir. Çünkü öğrenci, gerek konunun seçilmesi, gerek yazılacak metnin içeriği ve kapsamı ve gerekse yazımından sonra metnin incelenerek son şeklinin verilmesi aşamalarında danışmanlar yol gösterici bir rol oynamak zorundadır. Bu nedenle, öğrenciler, mutlaka danışmanlarına danışarak, onların olurunu alarak hareket etmelidir.
KONUNUN BELİRLENMESİ:
Konuyu belirlerken öğrenciler, kütüphaneye giderek ve internet ortamında araştırma yaparak, ilgi duyduğu konuda yazılmış olan makaleleri ve kitapları incelemelidir. Bu literatür (kaynak) taraması sayesinde, bir yandan seçtiği konu hakkında yeterli kaynağın olup olmadığını tespit edebilecektir, diğer yandan konuyu nasıl ve ne şekilde daraltabileceğini görecektir.
METNİN YAZIMI:
Öğrenciler, bitirme ödevi olarak, en fazla 60 sayfalık bir metin yazacaklardır. Ödevi yazarken, en az 20 ila 30 kaynaktan faydalanmalıdır. Metindeki cümleler kendileri tarafından yazılmalı, kullandıkları kaynaktan doğrudan alınarak, ödevin içerisine yerleştirilmemelidir. Bu akademik intihale (hırsızlığa) girmektedir ki bilimsel anlamda suçtur. Ancak kendi cümlelerinizde hata yapmanız gayet doğaldır, danışmanınız size bu konuda yardımcı olacaktır.
Metinde, şu bölümler yer alacaktır: Kapak sayfası, Özet, Giriş, Gelişme (çalışmanın ana bölümleri), Sonuç, Kaynakça ve Ekler.
Kapak sayfasında, öğrencinin ismi, öğrenci numarası, fakültesi, bölümü, ödevin başlığı ve ödevin hazırlandığı yıl ile ilgili bilgiler yer alır. Bu konuda, enstitünün kabul ettiği tez başlığı formatı örnek alınabilir.
Özet bölümünde, öğrenciler, şunu yapacağım, şuna bakacağım gibi cümleler yazıyor. Bu doğru değildir. Onun yerine, her bir paragraf, ilgili bölümleri özetleyen ve okuyucuya bilgi veren cümleler içermelidir. Örneğin, Türkiye – İran ilişkileri üzerine yazdığınız bir ödevde özet için şöyle bir paragraf kullanmalısınız. “.1. paragraf: Türkiye – İran ilişkileri, 1990 sonrası dönemde, güvenlik, siyasi, ekonomik ve enerji alanlarında yeni bir ivme kazanmıştır. Özellikle son dönemdeki hükümetin yaklaşımı ile Ahmedinecad yönetiminin beklentileri benzerlik göstermektedir… 2. Paragraf: Siyasi ilişkilere baktığımızda, karşılıklı temasların yoğunluk kazandığı görülmektedir. Cumhurbaşkanı Gül, 2005 yılından bu yana dört kere İran’ı ziyaret etmiştir ve temasları sırasında ikili ilişkilerin her alanda geliştirilmesine vurgu yapmıştır… Son paragraf: Sonuçta, iki ülke ilişkileri, olumsuz faktörlere rağmen, karşılıklı ilişkilerini geliştirme yönünde siyasi iradeye sahip görünmektedir.”
Giriş bölümünde, çalışmanızın amacını, önemini, çalışmanın içinde hangi bölümleri incelediğinizi ve vardığınız sonucu, kullandığınız kaynakları belirtmeniz gerekiyor. Bu bölüm, en önemli bölümlerden birisidir. Giriş, en az 3 – 4 sayfa yazılmalıdır.
Gelişme bölümünde, araştırdığınız konunun ana gövdesini ele alıyorsunuz. Bu bölümde, mümkün olduğunca gereksiz alt bölümlerden kaçınmalısınız. Alt başlık kullanmaya özen gösteriniz. Bölümlerin sayfa sayılarının birbirleriyle dengeli olmasını sağlayınız. Bir bölüm 20 sayfa ise, diğer bölümde aşağı yukarıda aynı sayfa sayısına sahip olmalıdır.
Sonuç kısmında ise, makaleyi özetlemek yerine, vardığınız sonuçları, kendi değerlendirmelerinizi, ileriye dönük tahminlerini/görüşlerini eklemeniz ve tavsiyelerinizi ilave etmeniz gerekmektedir. Bu bölümde en az 4 – 5 sayfa olmalıdır.
Kaynakça ve dipnot sistemi, aşağıdaki gibi kullanılmalıdır. Özel alıntılarınız ve birilerinin görüşleri varsa mutlaka dipnot vermelisiniz. Her sayfaya en az 2 veya 3 tane dipnot koymalısınız.
Ödevin yazım kuralları;
1) Ödevler, Word programlarının birinde (2.0-7.0), Times New Roman karakterinde, çift aralıkla, sağ ve soldan otomatik düzenlenerek, sayfa nolu olarak hazırlanacak şekilde yazılacaktır.
2) Ödevlerin boyutu yazılan konunun özelliğine göre en fazla 60 – 70 sayfayı geçmeyecektir. (Kaynakça, ekler dahil)
3) Metin için 12 punto, dipnotlar için 10 punto kullanılacaktır.
4) Kenarlıklar her dört taraf için 2.5 cm olacaktır.
5) Paragraflar arasında bir satır boşluk bırakılacaktır.
6) Paragraflar 1 cm olacak şekilde düzenlenecektir.
Başlık sisteminin Kıta Avrupası Sosyal Bilimler Yazım Sistemi’ne uygun olarak (I, A, 1, a, i ) düzenlenmesi.
Örnek:
I- GİRİŞ (BÜYÜK; DÜZ, BOLD, 14 punto)
II- AVRUPA BİRLİĞİ’NİN KURULUŞU
A- AVRUPA KÖMÜR ÇELİK BİRLİĞİ (BÜYÜK; DÜZ, BOLD, 14 punto)
B- ROMA ANDLAMALARI
1-Avrupa Atom Enerjisi Birliği (Küçük; Düz, Bold, 12 punto)
2- Avrupa Ekonomik Topluluğu
a- Andlasma Maddeleri (Küçük; Düz, Bold, 12 punto)
b- Sonuç Raporu,
NOT:
1)Öğrenciler, yukarıda da söylediğimiz gibi, her aşamada mutlaka danışmanlarına gelip, olurlarını almalıdır.
2)Ödevin son şeklini vermeden 3 hafta önce öğrenciler mutlaka danışmanlarına metni okumaları ve incelemeleri için vermelidir.
3)Ödevin yazımına başlamadan önce, öğrenciler, kullanacakları kaynakları danışmanlarına sunmalıdır.
4)Ödevi hazırlarken, öğrenciler, kolaya kaçmak yerine, özellikle ilgi duydukları alanda bilgi edinecek olmalarını düşünerek hareket etmelidir.
5)Ödev konusu olarak, öğrenciler, siyasiler, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, anket, saha çalışması içeren konuları da seçebilirler.
DETAYLI TEZ YAZIM KILAVUZU VE ÖRNEK TEZ İÇİN ALTTAKİ LİNKE TIKLAYINIZ