05326745495
bilgi@tezimiduzenle.com

Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Tez Düzenleme - SPSS Veri Analizi - Tez Yazım Kılavuzuna Göre Düzenleme

Bu yazım kılavuzunda, Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Anabilim Dallarında hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerinin bilimsel standartlara uygun olarak yazımında uyulması gereken yazım ilkeleri kısa ve özlü olarak sunulmuştur. Seminer kitapçığı, yüksek lisans tezi ve doktora tezi hazırlayacak adayların bu kılavuzda belirtilen kurallara uymaları zorunludur. Ayrıca, tezsiz yüksek lisans dönem projeleri ve seminerlerin de bu kılavuzda verilen kurallara uygun olarak hazırlanması gerekir. Seminer, yüksek lisans ve doktora tezleri Fen Bilimleri Enstitüsü’ne teslim edilmeden önce, kontrol listesi doldurulmalı, öğrenci ve danışman tarafından imzalanmalıdır.

GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI

Yazım Dili:

Tezin, İngilizce özet (abstract) bölümü hariç, diğer bölümlerinde (şekil ve tablolar dahil) yazım dili Türkçe olmalıdır. Tez kolay anlaşılır ve sade bir Türkçe ile Türk Dil Kurumu dil bilgisi ve imla kurallarına uygun olarak yazılmalıdır.

Tezde SI; uzunluk (m), zaman (s), kuvvet (N), ivme(m/s2), ağırlık (kg) vb. birimleri kullanılmalıdır.

Kâğıt ve Çoğaltma Sistemi: 

Tezler, A4 (21×29,7 cm) boyutunda 80 g/m2 beyaz, birinci hamur kâğıda özellikleri bozulmadan çoğaltılmalı, kopyalar net ve okunaklı olmalıdır. Roma rakamı ile verilen sayfalar hariç renkli çıktı alınabilir. Ancak, bu durumda tezin bütün kopyalarında aynı şekilde renkli çıktı alınmalıdır.

Yazı Karakteri ve Kenar Boşlukları:

Tezde, yazı karakteri Times New Roman ve yazı büyüklüğü 12 punto olmalıdır. Metin içinde noktalama işaretlerinden sonra bir karakter boşluk bırakılmalıdır. 

Tablo, şekil veya formüllerde gerektiğinde 8 puntoya kadar küçültülebilir. Tablolar tezde kullanılan yazı karakteriyle yazılmalı ve şekillerde kullanılan yazı karakteri tez boyunca kendi içerisinde tutarlı olmalıdır.

Özel sayfalar (giriş bölümüne kadar olan sayfalar) Roma rakamları kullanılarak, sayfanın alt orta kısmında olacak şekilde, 12 punto ile numaralandırılmalıdır.

Giriş bölümü ile başlayan esas tez metninin numaralanması ise “1, 2, 3,…” şeklinde alt sağ boşluğa, Times New Roman yazı karakteri ve 12 punto ile numaralandırılmalıdır.

Metin dik ve normal harflerle yazılmalı ve koyu (bold) harfler sadece başlıklarda kullanılmalıdır. İtalik yazı karakteri, sadece gerekli hallerde (latince isim, kısaltmalar, teori/tanım vb.) kullanılmalıdır.

Sayfanın sol kenarında 3,5 cm ve alt, üst, sağ kenarlarında ise 2,5 cm kenar boşluğu bırakılmalıdır.

Satır Aralıkları ve Paragraf Düzeni:

“Satır aralıkları” tez metninde satırlar arasındaki mesafeyi ifade etmektedir. Punto ise yazı yüksekliği birimidir.

Tez yazımında l,5 satır aralığı kullanılmalıdır. Ancak,  ön söz, içindekiler, tablo ve şekil listeleri, kısaltmalar ve simgeler listesi, özet, abstract, tablolar ile şekillerin isim ve açıklamaları, dipnotlar, kaynaklar, ekler ve öz geçmiş yazımında ise 1,0 satır aralığı kullanılmalıdır.

Paragraflarda 1,25 cm’lik girinti kullanılmalıdır. Paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır.

Kabul ve onay sayfasındaki yazılar 1,0 satır aralığı kullanılarak, 12 punto ile yazılmalıdır.

Bütün başlıklar sola dayalı, 12 punto ve koyu olarak yazılmalıdır. Sayfa başına gelen birinci derece bölüm başlıklarından önce 3,5 cm ve sonra 12 punto boşluk bırakılmalıdır. Alt bölüm başlıklarından önce 1,5 satır aralığı ve sonra 6 punto boşluk bırakılmalıdır.

İç kapak sayfasındaki yazılar 1,5 satır aralığı kullanılarak, 12 punto, ortalı ve büyük harfle yazılmalıdır.

Şekil ve tabloların açıklaması yazılırken 1,0 satır aralığı ve 10 punto kullanılmalıdır. Tablo açıklaması (başlık) ve tablo sayfayı ortalayacak şekilde 10 punto yazılmalıdır.

Şeklin alt kenarı ile şekil açıklaması arasında 1,0 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır. Şekilden önce, şekil açıklamasından sonra, tablo açıklamasından önce ve tablodan sonra 1,5 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır. Tablo dipnotları, tablonun hemen altında 1,0 satır aralığında, 8 punto veya 10 punto ile yazılmalıdır.

İçindekiler başlığı, tümüyle büyük harflerle sayfa üstünde 12 punto, koyu ve ortalı bir şekilde yazılmalıdır. Sayfanın tamamı 1,0 satır aralıklı yazılmalı, her bir bölüm arasında 1,0 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.

Kaynak listesinin yazımında 12 punto ve 1,0 satır aralığı kullanılmalı, bir kaynaktan diğerine geçerken 1,0 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.

Not: Tez yazım Kılavuzu ve Tez Şablonlarına Aşağıdaki Linklerden Ulaşabilirsiniz.

Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu

Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Şablonu

Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Kapağı Örneği

Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tez Kapağı Örneği

Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara