Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Anabilim Dalları’nda hazırlanan Yüksek Lisans ve Doktora tezlerinin ve seminerlerin yazımında yönlendirici olmak ve tez/seminerlerde şekilsel standardı sağlamak amacıyla bu kılavuz hazırlanmıştır. Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin tez ve seminer yazımında kılavuzda belirtilen kuralları uygulamaları gerekmektedir.
GENEL BİÇİM VE YAZIM KURALLARI
Kağıdın Özelliği ve Çoğaltma Sistemi:
Tez yazımında kullanılacak kağıtlar A4 standardında (21 cm x 29.5 cm boyutlarında) ve birinci hamur beyaz kağıt (80 g/m2) olmalıdır. Yazılar siyah renkte olmalıdır. Çoğaltma fotokopi ile yukarıda özellikleri belirtilen kağıt kullanılarak yapılmalıdır. Çoğaltılan nüshalarda yazı ve şekiller net ve okunaklı olmalıdır.
Kenar Boşlukları ve Sayfa Düzeni:
Yazımda, her sayfanın sol kenarında 3.5 cm, alt, üst ve sağ kenarlarda 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır. Sağ kenarda tüm satırlar aynı hizada bitirilmelidir. Tez, kağıdın yalnız bir yüzüne yazılmalıdır.
Yazı Özelliği:
Tez, bilgisayarla güncel bir program ile yazılmalıdır. Yazı karakteri olarak “Times New Roman” seçilmeli ve harf büyüklüğü tezin tamamında “12 punto” olmalıdır. Şekil, çizelge, dipnotlarda, alt-üst karakterlerde gerektiğinde harf büyüklüğü “10, 9 ya da 8 punto” olabilir. Daha küçük harf büyüklüğü kesinlikle kullanılmamalıdır. Tezde gerekirse (özellikle Latince isimlerde) italik yazı şekli kullanılabilir. Bunun dışında diğer yazı türleri kullanılmamalıdır. Yazımda noktalama işaretlerinden (. , ; ? vb.) sonra bir karakter boşluk bırakılmalıdır. Bilgisayar ortamında oluşturulması mümkün olmayan şekiller teknik resim ilkelerine göre çizilmeli, yazı ve semboller şablonla yazılmalıdır. Şekillerde elle düzeltme yapılmamalıdır.
Satır Aralıkları ve Paragraf Girintisi:
Yazımda 1.5 satır aralığı kullanılmalıdır. Ana başlıklar ve bölüm başlıklarından önce bir satır aralığı fazladan boşluk bırakılmalıdır. Şekil, çizelge ve denklemlerden önce ve sonra 1.5 satır aralığı, şekil ve şekil alt yazısı ile çizelge ve çizelge üst yazısı arasında 1 satır aralığı bırakılmalıdır. Şekil alt yazıları, çizelge üst yazıları, çizelge içi, dipnotlar, alıntılar ve kaynaklar 1 satır aralığı ile yazılmalıdır. Bölümler ve ana başlıklar yeni bir sayfadan başlamalıdır. Tüm bölüm başlıkları ve paragraf başlarında 11 karakter paragraf girintisi bırakılmalıdır.
Sayfaların Numaralandırılması:
Sayfa numaraları sayfa altında ortada yazılmalı; birinci ve ikinci kapak dışında tüm sayfalar numaralandırılmalıdır. Özet, Abstract, Teşekkür, İçindekiler, Şekiller ve Çizelgeler Listesi, Semboller ve Kısaltmalar Listesi gibi tez ön sayfaları “i, ii, iii, iv, v, vii,..”şeklinde küçük harf Roma rakamları ile; Giriş bölümü ile başlayan tez metni, Ekler ve Kaynaklar ise”1, 2, 3,…”şeklinde numaralanmalıdır. Sayfa numaralarının önünde ve arkasında herhangi bir karakter kullanılmamalıdır.
Not: Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünden Tez Yazım Kılavuzuna Aşağıdaki Linkten Ulaşabilirsiniz.
Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.