Yüksek Lisans, Doktora ve Tezsiz Yüksek Lisans Bitirme projesi hazırlayan öğrencilerin yazım kılavuzuna göre hazırlamaları gerekmektedir. Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Lisans Üstü Eğitim Enstitüsünde tez veya proje hazırlayan öğrencilerin, kendi enstitülerinin tez yazım kılavuzuna göre hazırlamaları gerekmektedir.
Eğer başka bir Üniversite veya Başka bir Enstitünün tez yazım kılavuzuna göre tez ya da proje hazırlayan öğrencilerin yapmış oldukları tüm çalışmaları geçersiz sayılacaktır. Arel Üniversitesi Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Lisans Üstü Eğitim Enstitüsü öğrencilerinin tez ya da proje hazırlarken dikkat etmeleri gereken, çok önemli noktalar vardır.
Unutmayın Yüksek Lisans Tezi, Doktora Tezi veya Tezsiz Yüksek Lisans Projesinin hazırlanış biçimleri aynıdır. İkisinin mantığı da aynıdır ve hazırlanmış olan tüm tezlerin, herhangi bir tez, dergi, internet sitesi vb. kaynaklardan direk kopyalayarak çalışmaya konulmaması gerekmektedir. Çünkü, kopyalama yapılıp direk çalışmaya konulursa, Arel Üniversitesinin intihal tespit programları, bunu hemen anlayacak ve sonuca bağlayacaktır.
Hazırlanmış olan tez ya da projede kopyala yapıştır tespit edilirse ve kendi özgün cümlelerinizle tezinizi yazmazsanız, teziniz veya bitirme projeniz geçersiz sayılacaktır. Tez veya proje hazırlarken dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli nokta ise, tezimizi veya projemizi Enstitümüzün belirlemiş olduğu tez yazım kuralları doğrultusunda ve belirlenmiş olan şablona göre yapmamız gerekmektedir.
Tüm tezi özgün cümleler ile yazsanız da, eğer enstitünüzün tez yazım kurallarına göre hazırlamazsanız geçersiz sayılacaktır. Şimdi size sırası ile onlardan bahsedelim.
Tez Yazım kılavuzlarında “İçindekiler, Tablolar Listesi, Görseller Listesi, Şekiller Listesi, Kapak Sayfaları, Sayfa Kenar Boşlukları, Özet ve Abstract sayfa ayarları” vb. düzenlemelerin nasıl yapılacağına dair bilgiler yer almaktadır. Unutmayınız!!! Her üniversitenin ve Enstitünün “İçindekiler, Tablolar Listesi, Şekiller Listesi, Görseller Listesi, Kapak Sayfaları, Sayfa Kenar Boşlukları, Özet ve Abstract sayfa ayarları” vb. farklıdır.
Bu nedenle, her öğrenci kendi Enstitüsünün tez yazım kılavuzuna göre, tezlerini düzenlemeleri gerekmektedir. Tezinizi ne kadar yazarsanız yazın, Enstitünüzün belirlemiş olduğu kurallara göre tezinizi düzenlemezseniz eğer, teziniz geçersiz sayılacaktır. Tezinizin geçersiz sayılmaması ve geçer not alabilmesi için, Enstitünüzün belirlemiş olduğu kurallara göre tezinizi düzenleyiniz.
SAYFA KENAR BOŞLUKLARI
Sayfa kenar boşlukları, tezin A4 sayfa biçiminin nasıl olması gerektiğini belirten bir kuraldır. Bu kural, Tez Düzenlemeye başlamadan önce dikkat edilmesi gereken il kuraldır. Örneğin “Sayfanın Sağından 2,5 cm, Sayfanın Solundan 3,5 cm, Sayfanın Üstünden 3 cm, Sayfanın Altından 2,5 cm” boşluk bırakılar tez yazılmalıdır. Aşağıda yer alan görselde örnek olarak bu durum belirtilmiştir. Ancak, bu bir örnektir. Her Üniversitenin ve Her Enstitünün Tez yazım kuralları farklıdır. Bu nedenle, Tez Düzenlemesi yaparken mutlaka enstitünüzün son güncel tez yazım kılavuzuna göre tez düzenleme işlemlerinizi yapmayı unutmayınız.
KAPAK SAYFALARI
Yazımı bitmiş olan tüm tezlerin kapak sayfalarının olması gerekmektedir. Tüm tezlerde iç kapak ve dış kapak sayfaları bulunmaktadır. Kapak sayfalarının da, tez yazım kurallarına göre hazırlanması ve düzenlemesi gerekmektedir. Çünkü, tez yazım işlemi bittikten sonra tez öğrencilerin hepsi tez savunmasına girmektedir.
Yüksek Lisans savunmalarında 3 kişi, Doktora Tez savunmalarında 5 kişi bulunmaktadır. Bu savunmaya, öğrencinin tez danışma dışında kişilerde katılmaktadır. Bu yüzden, yazılan tüm tezlerde Kapak sayfaları bulunmaktadır. Kapak sayfalarında “Üniversite Adı, Anabilim dalı, Tezin Konusu, Öğrencinin Adı Soyadı, Tez Danışmanının Adı Soyadı” gibi bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilerin düzenlenme işlemi de, Üniversitenin ve Enstitünün yayınlamış olduğu tez yazım kılavuzuna göre yapılması gerekmektedir.
İÇİNDEKİLER SAYFASI
İçindekiler sayfası, bir tezde yer alan başlıkların hangi sayfada olduğunu gösteren bir sayfadır. Tez düzenleme işlemleriniz sırasında, bu sayfayı da oluşturmanız gerekmektedir. Bu sayfanın oluşturulması da, ana tez yazım kurallarındandır. İçindekiler sayfa yapısı, tüm Üniversitelerde ve enstitülerde farklılık gösterebilmektedir.
Bu nedenle, tezinizin içindekiler sayfasını oluşturmadan önce, tez yazım kılavuzunuzda yer alan içindekiler sayfası örneğine mutlaka bakınız. Daha sonra, belirtilen kurallara göre içindekiler sayfanızı oluşturunuz. Unutmayın!!! Farklı bir enstitünün veya farklı bir Üniversitenin içindekiler sayfası örneği ile, içindekiler sayfanızı oluşturursanız, teziniz geçersiz sayılacaktır.
TABLOLAR LİSTESİ-ŞEKİLLER LİSTESİ VE GÖRSELLER LİSTESİ
Tablolar Listesi, Şekiller Listesi ve Görseller Listesi tez düzenlemesi yapılırken hazırlanan önemli sayfalardan bir tanesidir. İlgili enstitünüz, tezinizde tablo, şekil veya bir resim görseli bulunduğunda, bunların ne olduğunu ve ne anlattığını belirtmenizi istemektedir. Bu nedenle, tezinizde yer alan tüm tablo, şekil veya resim görselini adlandırmanız daha sonra da bunları ayrı ayrı sayfalar oluşturarak, içindekiler sayfasından sonra göstermeniz gerekmektedir. Bu kural, Türkiye’de bulunan tüm Üniversitelerin enstitülerinde geçerlidir.
ÖZET VE ABSTRACT
Özet ve Abstract sayfaları, tez yazım süreci bittiğinde tez çalışmasını özetleyen sayfalardır. Bu sayfaların da tez düzenleme sürecinde düzenlenmesi gerekmektedir. Çünkü, Üniversitelerin belirlemiş oldukları Özet ve Abstract sayfa örnekleri farklılık göstermektedir. Bu nedenle, kılavuzunuzda belirtilen kurallara göre, Özet ve Abstract sayfalarınızı yazmanız ve düzenlemeniz gerekmektedir.
Tez yazım işlemi bittikten sonra, tezinizi tez yazım kılavuzuna göre düzenlemeniz gerekmektedir. Tez yazım kılavuzunuza göre tezinizi düzenlemezseniz eğer, teziniz geçersiz sayılacaktır. Tez Düzenleme sürecinizde, yukarıda belirtilen hususlarda düzenleme yapmanız gerekmektedir. Yukarıda anlattığımız kurallar, tüm tez yazım kılavuzlarında anlatılan ve uygulanan genel kuralları içermektedir. Tez yazım süreciniz bittikten sonra, tez düzenleme sürecinizde destek almak vb. konularda sorularınız olursa eğer, bize ulaşabilirsiniz.
Tez Düzenleme, İntihal Oranı Düşürme, İntihal Raporu Alma vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.