Bu Tez Yazım Kılavuzunun Amacı; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne Kayıtlı Öğrenciler Tarafından Yazılacak Olan Tezlerin Belirli Standartlar Çerçevesinde Hazırlanmasını Sağlamaktır. Bu Standartlar Sosyal Bilimler Enstitüsü Standartlarıdır ve Tüm Enstitü Anabilim Dalları ve Programlarında Aynı Şekilde Uygulanır. Bu kılavuza Uyulmadan Hazırlanan Metinler Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarafından kabul edilmez. Tez yazım Kılavuzunda Belirtilmeyen Kılavuzunda Belirtilmeyen Her durum için, Tezin Hazırlanmasından Önce Enstitü’den Yazılı Onay Alınması Gerekir.
GENEL KURAL VE BİÇİM ÖZELLİKLERİ
Kağıt Özellikleri: Dayanıklılık ve kalite ölçütleri doğrultusunda, bütün kopyalar en az 80 gramajlı A4 ölçüsünde (210×297 mm) birinci hamur beyaz kağıtlardan oluşmalıdır. Tez yazımında tüm kâğıtların yalnızca tek yüzü kullanılmalıdır.
Sayfa Düzeni: Sayfanın üst ve sol kenarında 3,5 cm, alt ve sağ kenarında ise 2,5 cm boşluk bırakılacaktır. Tez çalışmasında yer alan tüm başlıkların yazımında (teşekkür, bölüm başlıkları, kaynakça vb.) üst boşluk için belirlenen 3,5. cm ölçüsü dikkate alınmalıdır. Yatay sayfa yapısının kullanılmasını gerektiren durumlarda şekillerin, tabloların ve resimlerin vb. sığdırılabilmesi amacıyla farklı ölçüler kullanılabilir. Ancak bu ölçüler sayfanın tüm yönleri için 2,5 cm’den az olmamalıdır.
Satır Aralığı: Satır aralığı 1,5 satır aralığı ölçüsünde olmalıdır. Ancak gerektiği durumlarda, tablolar için tek satır aralığı kullanılabilir.
Yazım Biçimi: Yazının tümü “Times New Roman” yazım karakterinde ve “12 punto” ölçüsünde olmalıdır. Ancak gerektiği durumlarda, tablolar için aynı yazım karakterinde olmak kaydıyla 10 punto yazım ölçüsü kullanılabilir.
Paragraflar: Bir paragraf en az iki cümleden oluşmalı ve birbiriyle ilişkili açıklamaları içerecek şekilde yazılmalıdır. Paragrafların giriş cümleleri 1,5 cm içerden başlamalıdır. Paragraflar arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır.
Tez Başlığı: Tez başlığı bağlaçlarla birlikte 16 kelimeyi geçmemeli, Times New Roman yazı karakteriyle, 14 punto ölçüsü kullanılmalı ve tamamı büyük harflerle yazılmalıdır. Tez başlığının yazımında 1,5 satır aralığı kullanılmalıdır. Tez başlığı tezin amacıyla tutarlı olmalıdır.
Bölüm Başlıkları: Tüm bölüm başlıkları Times New Roman yazı karakteriyle, kalın tarzda, 14 punto ölçüsünde ve ortalanarak yazılmalıdır. Bölüm başlıkları büyük harflerle yazılmalı ve her bölüm Romen rakamlarıyla numaralandırılmalıdır.
Örnek: BÖLÜM I, BÖLÜM II, BÖLÜM III
NOT: TEZ DÜZENLEME VE TEZ YAZIMI YAPARKEN LÜTFEN ENSTİTÜNÜN BELİRLEMİŞ OLDUĞU GÜNCEL TEZ YAZIM KILAVUZUNDAN FAYDALANIN AKSİ TAKDİRDE KURAL HATALARINDAN DOLAYI TEZLERİNİZ GEÇERSİZ SAYILACAKTIR.
GÜNCEL TEZ YAZIM KILAVUZU
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım Kılavuzu
Tez Düzenleme vb. işlemler için bize ulaşabilirsiniz.